Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Rafał Strzelec
Rafał Strzelec | 

To one polecą w kosmos. Wiemy, kto przygotował polskie pierogi

8

Sławosz Uznański-Wiśniewski wkrótce poleci w kosmos. Polak będzie członkiem zespołu Europejskiej Agencji Kosmicznej, który uda się na na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Astronauta zapowiedział, że weźmie ze sobą pierogi. Przygotowania trwają, a pomoc zaoferował Mateusz Gessler.

To one polecą w kosmos. Wiemy, kto przygotował polskie pierogi
Polskie pierogi polecą w Kosmos (ESA, Europejska Agencja Kosmiczna)

Sławosz Uznański-Wiśniewski, astronauta projektu ESA, zabierze pierogi Międzynarodową Stację Kosmiczną podczas nadchodzącej misji Axiom Mission 4. Start rakiety ma się odbyć na przełomie maja i czerwca. Sławosz będzie drugim Polakiem w kosmosie po Mirosławie Hermaszewskim.

Polskie pierogi w kosmosie

Każda żywność dostarczana na Międzynarodową Stację Kosmiczną musi być wolna od okruchów, lekka i zdatna do spożycia przez co najmniej 24 miesiące. Większość kosmicznego menu składa się z posiłków w puszkach lub liofilizowanych, zapakowanych w plastikowe opakowania. Świeże owoce i warzywa to luksus dostępny jedynie wtedy, gdy statek kosmiczny przynosi nowe zapasy. Dodatkowie posiłki stanowią jedynie 10 procent menu astronautów. Sławosz Uznański-Wiśniewski wskazał, że w jego przypadku będą to pierogi.

Chciałem prawdziwie polskiego menu, którym mógłbym się podzielić z moimi kolegami astronautami. Jedzenie przynosi psychiczny komfort, więc od razu pomyślałem, że warto wziąć polskie przysmaki w kosmos. Kiedy dowiedziałem się o możliwości wyboru mojego menu bonusowego, pierogi były zawsze na szczycie listy! Lubię robić je sam - przyznał Sławosz Uznański-Wiśniewski.

Astronauci twierdzą, że te bonusowe posiłki urozmaicają ich jadłospis, poprawiają ich samopoczucie psychiczne i pomagają budować więzi z załogą na orbicie.

Problemy z pierogami. Pomógł Mateusz Gessler

Wysłanie pierogów w kosmos nie należy jednak do łatwych zadań. - Pierwsze partie ciągle pękały! - powiedział Sławosz, który próbował przygotować technologiczne podwaliny do transportu posiłku. - Zajęło nam trochę czasu opanowanie liofilizacji – usunięcie wilgoci z farszu przez ciasto i pozbycie się wody pozostałej po rehydratacji - przyznał polski astronauta.

Sławosz nawiązał współpracę z polską rodzinną firmą LYOFOOD, małą firmą z ponad trzydziestoletnim doświadczeniem w technologii liofilizacji, która pomogła znaleźć rozwiązanie umożliwiające spożywanie pierogów po dodaniu gorącej wody z dystrybutorów na stacji kosmicznej. Znany restaurator Mateusz Gessler zajął się produkcją pierogów, ale także leczo i zupy pomidorowej z makaronem. Firma LYOFOOD zajęła się z kolei jabłkowym crumble.

Mateusz Gessler w trakcie przygotowywania pomidorowej
Mateusz Gessler w trakcie przygotowywania pomidorowej (ESA, Europejska Agencja Kosmiczna)
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 18.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Do 2150 zł na opiekę nad seniorami. Trwają prace nad bonem senioralnym
Zginęli na "zakręcie śmierci". Nie żyje roczna Nadia i jej tata
Rosjanie demontują prowojenną instalację przed ambasadą USA w Moskwie
"Trump nie uzyskał niczego". Były szef rosyjskiego MSZ ocenił rozmowę prezydentów
O krok od tragedii. 10-latek ugrzązł w mule
Mąż lekkoatletki Agnes Tirop poszukiwany listem gończym. Miał zasztyletować żonę
Rozmowa Trumpa z Putinem. "Historyczny moment"
Błonica we Wrocławiu. Sanepid szuka osób, które podróżowały z chorym chłopcem
Piłkarz dostał szalony prezent. Kosztował ponad pół miliona
Wkrótce ruszą kontrole szczepień dzieci. Dr Grzesiowski wskazał termin
I to się nazywa świętowanie! Aż wylądowali w basenie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić