To one polecą w kosmos. Wiemy, kto przygotował polskie pierogi

Sławosz Uznański-Wiśniewski wkrótce poleci w kosmos. Polak będzie członkiem zespołu Europejskiej Agencji Kosmicznej, który uda się na na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Astronauta zapowiedział, że weźmie ze sobą pierogi. Przygotowania trwają, a pomoc zaoferował Mateusz Gessler.

Polskie pierogi polecą w KosmosPolskie pierogi polecą w Kosmos
Źródło zdjęć: © ESA | Europejska Agencja Kosmiczna
Rafał Strzelec

Sławosz Uznański-Wiśniewski, astronauta projektu ESA, zabierze pierogi Międzynarodową Stację Kosmiczną podczas nadchodzącej misji Axiom Mission 4. Start rakiety ma się odbyć na przełomie maja i czerwca. Sławosz będzie drugim Polakiem w kosmosie po Mirosławie Hermaszewskim.

Polskie pierogi w kosmosie

Każda żywność dostarczana na Międzynarodową Stację Kosmiczną musi być wolna od okruchów, lekka i zdatna do spożycia przez co najmniej 24 miesiące. Większość kosmicznego menu składa się z posiłków w puszkach lub liofilizowanych, zapakowanych w plastikowe opakowania. Świeże owoce i warzywa to luksus dostępny jedynie wtedy, gdy statek kosmiczny przynosi nowe zapasy. Dodatkowie posiłki stanowią jedynie 10 procent menu astronautów. Sławosz Uznański-Wiśniewski wskazał, że w jego przypadku będą to pierogi.

Chciałem prawdziwie polskiego menu, którym mógłbym się podzielić z moimi kolegami astronautami. Jedzenie przynosi psychiczny komfort, więc od razu pomyślałem, że warto wziąć polskie przysmaki w kosmos. Kiedy dowiedziałem się o możliwości wyboru mojego menu bonusowego, pierogi były zawsze na szczycie listy! Lubię robić je sam - przyznał Sławosz Uznański-Wiśniewski.

Astronauci twierdzą, że te bonusowe posiłki urozmaicają ich jadłospis, poprawiają ich samopoczucie psychiczne i pomagają budować więzi z załogą na orbicie.

Problemy z pierogami. Pomógł Mateusz Gessler

Wysłanie pierogów w kosmos nie należy jednak do łatwych zadań. - Pierwsze partie ciągle pękały! - powiedział Sławosz, który próbował przygotować technologiczne podwaliny do transportu posiłku. - Zajęło nam trochę czasu opanowanie liofilizacji – usunięcie wilgoci z farszu przez ciasto i pozbycie się wody pozostałej po rehydratacji - przyznał polski astronauta.

Sławosz nawiązał współpracę z polską rodzinną firmą LYOFOOD, małą firmą z ponad trzydziestoletnim doświadczeniem w technologii liofilizacji, która pomogła znaleźć rozwiązanie umożliwiające spożywanie pierogów po dodaniu gorącej wody z dystrybutorów na stacji kosmicznej. Znany restaurator Mateusz Gessler zajął się produkcją pierogów, ale także leczo i zupy pomidorowej z makaronem. Firma LYOFOOD zajęła się z kolei jabłkowym crumble.

Mateusz Gessler w trakcie przygotowywania pomidorowej
Mateusz Gessler w trakcie przygotowywania pomidorowej © ESA | Europejska Agencja Kosmiczna
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?