aktualizacja 

Warto jeść szparagi. Są ważne dla organizmu

3

Szparagi to warzywo, które z każdym rokiem cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Sezon na nie jest krótki - trwa zazwyczaj od ostatnich dni kwietnia do końca czerwca. Szparagi to przede wszystkim moc witamin i mało kalorii, ale nie tylko.

Warto jeść szparagi. Są ważne dla organizmu
Warto jeść szparagi. Są ważne dla organizmu (Adobe Stock)

Szparagi w Polsce uprawiane są przede wszystkim w czterech województwach: wielkopolskim, dolnośląskim, opolskim oraz pomorskim. Zagrożeniem dla plantacji jest susza.

Szparagi w formie świeżej są zazwyczaj sprzedawane w pęczkach. Te ważą najczęściej około 250 g. Pierwsze z nich znalazły się w kwietniu w ofercie popularnych dyskontów oraz na targach.

Cenę szparagów kształtuje wiele czynników. Nietrudno się domyślić, że będzie wyższa niż przed rokiem. Wśród nich znajdują się warunki pogodowe, które w tym roku są wyjątkowo surowe dla europejskich plantatorów, dostępność pracowników sezonowych oraz koszty prowadzenia działalności, które rosną niemal z tygodnia na tydzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Caroline Derpienski jest macochą. Dzieci milionera są starsze od niej

Właściwości szparagów. Przydatne dla kobiet

Szparagi dzięki dużej zawartości kwasu foliowego zalecane są kobietom w ciąży. W szparagach znajdziemy między innymi: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E, fosfor czy fluor.

Warto podkreślić, że szparagi mają dla kobiet także inne zastosowania, gdyż są bogate między innymi w fitoestrogeny. To związki organiczne, które działają podobnie jak estrogeny i m.in. pobudzają popęd płciowy u kobiet, a także łagodzą objawy menopauzy.

Szparagi stały się modne i królują na polskich stołach przy okazji rodzinnych imprez. Są ostatnio bardzo popularne na komuniach i ślubach. Szefowie kuchni potrafią z nich wyczarować bardzo wykwintne dania.

Jak kupować te warzywo? Kupując szparagi, wybieraj te jędrne, które przy pocieraniu charakterystycznie skrzypią. Główki zielonych szparagów powinny być zamknięte, a ich końcówki wilgotne.

Żeby zmniejszyć ryzyko trafienia na gorzką partię białych szparagów, możesz oderwać i zjeść kawałek. Jeśli już w surowych szparagach wyczujemy bardzo dużo goryczy, nie pozbędziemy się jej w 100 proc. podczas gotowania.

Autor: JAR
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić