Warto jeść szparagi. Są ważne dla organizmu

Szparagi to warzywo, które z każdym rokiem cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Sezon na nie jest krótki - trwa zazwyczaj od ostatnich dni kwietnia do końca czerwca. Szparagi to przede wszystkim moc witamin i mało kalorii, ale nie tylko.

.Warto jeść szparagi. Są ważne dla organizmu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szparagi w Polsce uprawiane są przede wszystkim w czterech województwach: wielkopolskim, dolnośląskim, opolskim oraz pomorskim. Zagrożeniem dla plantacji jest susza.

Szparagi w formie świeżej są zazwyczaj sprzedawane w pęczkach. Te ważą najczęściej około 250 g. Pierwsze z nich znalazły się w kwietniu w ofercie popularnych dyskontów oraz na targach.

Cenę szparagów kształtuje wiele czynników. Nietrudno się domyślić, że będzie wyższa niż przed rokiem. Wśród nich znajdują się warunki pogodowe, które w tym roku są wyjątkowo surowe dla europejskich plantatorów, dostępność pracowników sezonowych oraz koszty prowadzenia działalności, które rosną niemal z tygodnia na tydzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Caroline Derpienski jest macochą. Dzieci milionera są starsze od niej

Właściwości szparagów. Przydatne dla kobiet

Szparagi dzięki dużej zawartości kwasu foliowego zalecane są kobietom w ciąży. W szparagach znajdziemy między innymi: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E, fosfor czy fluor.

Warto podkreślić, że szparagi mają dla kobiet także inne zastosowania, gdyż są bogate między innymi w fitoestrogeny. To związki organiczne, które działają podobnie jak estrogeny i m.in. pobudzają popęd płciowy u kobiet, a także łagodzą objawy menopauzy.

Szparagi stały się modne i królują na polskich stołach przy okazji rodzinnych imprez. Są ostatnio bardzo popularne na komuniach i ślubach. Szefowie kuchni potrafią z nich wyczarować bardzo wykwintne dania.

Jak kupować te warzywo? Kupując szparagi, wybieraj te jędrne, które przy pocieraniu charakterystycznie skrzypią. Główki zielonych szparagów powinny być zamknięte, a ich końcówki wilgotne.

Żeby zmniejszyć ryzyko trafienia na gorzką partię białych szparagów, możesz oderwać i zjeść kawałek. Jeśli już w surowych szparagach wyczujemy bardzo dużo goryczy, nie pozbędziemy się jej w 100 proc. podczas gotowania.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada