Jajko pęka w trakcie gotowania? Genialny trik. Dodaj do wody jedną rzecz

Czy zdarzyło ci się kiedyś, że podczas gotowania jajka skorupka niespodziewanie pękła, a białko wylało się na zewnątrz, psując efekt końcowy? Jeśli tak, to nie jesteś sam. Wielu z nas doświadczyło tego kuchennego faux pas. Ale nie martw się, istnieje prosty sposób, aby temu zapobiec.

Co zrobić, żeby skorupka jajka nie pękła w trakcie gotowania?Co zrobić, żeby skorupka jajka nie pękła w trakcie gotowania?
Źródło zdjęć: © Getty Images | victorass88

Zastanawiasz się, jak sprawić, aby skorupka jajka nie pękła podczas gotowania? Istnieje prosty trik, który gwarantuje, że skorupka jajka podczas gotowania nie pęknie.

Zobaczyła, co robi mężczyzna. Skandaliczna reakcja. Pokazali nagranie

Ale zanim zastosujesz ten trik, warto pamiętać o jednej ważnej rzeczy: nie poddawaj jajka gwałtownej zmianie temperatury. To właśnie wtedy jest największe prawdopodobieństwo, że skorupka pęknie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlatego nigdy nie wkładaj jajka prosto z lodówki do wrzątku. Najlepiej będzie, jeśli wyjmiesz je z lodówki na pół godziny przed gotowaniem, a następnie umieścisz je w garnku z chłodną wodą i dopiero wtedy rozpoczniesz gotowanie.

Co zrobić, żeby jajko nie pękło podczas gotowania?

Aby mieć pewność, że skorupka nie pęknie podczas gotowania, zastosuj również prosty trik. Do wody, w której gotujesz jajka, dodaj łyżkę soku z cytryny lub tyle samo octu. To skutecznie zabezpieczy jajka.

Niektóre gospodynie domowe znają także inny sposób, który polega na nakłuciu jajka igłą ze spłaszczonej strony. Dzięki temu narastające ciśnienie podczas gotowania znajdzie swoje ujście i skorupka nie pęknie.

Pamiętaj, że jajka są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Są źródłem pełnowartościowego białka i aminokwasów, które są niezbędne dla naszego organizmu. Dodatkowo, jajka zawierają nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas omega-3, który jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia.

W jajkach znajdziemy również witaminy z grupy B oraz witaminy A, D i E. Są one również źródłem żelaza, cynku, fosforu i selenu.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?