Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|

Mrozisz grzyby? Oto jeden błąd, którego nie wolno popełniać

3
Podziel się:

W lasach pojawiły się już pierwsze okazy grzybów. Żeby wykorzystać ich smak i aromat w zimie najlepiej je zamrozić. Dowiedz się jak to zrobić.

Mrożone grzyby wykorzystasz zimą
Mrożone grzyby wykorzystasz zimą (Getty Images/iStockphoto)

Na początek powinniśmy sprawdzić, czy zebrane przez nas grzyby nie są zgniłe, nie mają w sobie robaków i oczywiście dowiedzieć się, czy są jadalne. Robaczywe części grzybów należy od razu usunąć, następnie dokładnie oczyścić. Ziemie i igliwie z grzybów można usunąć ręcznikiem papierowym, natomiast śluz ślimaka i trudniejsze zabrudzenia spłukujemy wodą.

Jeżeli mamy zamiar zamrozić grzyby, wcześniej należy je wysuszyć. Małe grzyby możemy mrozić w całości, natomiast większe okazy powinno się pokroić na drobne kawałki. Dzięki temu wygodniej będzie je przechowywać i rozmrażać.

Żeby nie rozmrażać dużej ilości grzybów naraz, najlepiej rozdzielić je na mniejsze porcje. Tak przygotowane grzyby wkładamy do zamykanego plastikowego pojemniczka lub woreczka foliowego. Na opakowaniu warto napisać datę mrożenia. W trosce o nasze zdrowie surowe grzyby powinniśmy mrozić nie dłużej niż pół roku, zaś podgotowane leśne zdobycze możemy trzymać w minusowej temperaturze nawet przez półtora roku.

Dobrym pomysłem jest również podgotowanie albo sparzenie we wrzątku świeżych grzybów przed włożeniem ich do zamrażarki. W ten sposób pozbędziemy się gorzkawego smaku, który posiadają niektóre gatunki grzybów.

Podobnie jak mięsa, grzybów nie powinno się ponownie zamrażać, ponieważ może to prowadzić do zatrucia organizmu i poważnych problemów żołądkowych. Lepiej nie popełniać tego błędu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(3)
antoni
8 miesięcy temu
mój fumfel który ma dopiero 93 lata pali pije wino marki wini ryż gotowany w plastiku grzyby mrożone i mówi ze zus wykończy bo do 140 lat ma zamiar dożyć
rtyjrty
rok temu
moja rada jest taka , przestańcie głupio doradzać.
Eldi
rok temu
Pogubiłem się, to mrozić czy najpierw suszyć potem mrozić, a te podgotowane też potem wysuszyć i zamrozić? Ja cierpię dolę kto to pisze? Masakra jakaś!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić