Mrozisz grzyby? Oto jeden błąd, którego nie wolno popełniać
W lasach pojawiły się już pierwsze okazy grzybów. Żeby wykorzystać ich smak i aromat w zimie najlepiej je zamrozić. Dowiedz się jak to zrobić.
Na początek powinniśmy sprawdzić, czy zebrane przez nas grzyby nie są zgniłe, nie mają w sobie robaków i oczywiście dowiedzieć się, czy są jadalne. Robaczywe części grzybów należy od razu usunąć, następnie dokładnie oczyścić. Ziemie i igliwie z grzybów można usunąć ręcznikiem papierowym, natomiast śluz ślimaka i trudniejsze zabrudzenia spłukujemy wodą.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Jeżeli mamy zamiar zamrozić grzyby, wcześniej należy je wysuszyć. Małe grzyby możemy mrozić w całości, natomiast większe okazy powinno się pokroić na drobne kawałki. Dzięki temu wygodniej będzie je przechowywać i rozmrażać.
Żeby nie rozmrażać dużej ilości grzybów naraz, najlepiej rozdzielić je na mniejsze porcje. Tak przygotowane grzyby wkładamy do zamykanego plastikowego pojemniczka lub woreczka foliowego. Na opakowaniu warto napisać datę mrożenia. W trosce o nasze zdrowie surowe grzyby powinniśmy mrozić nie dłużej niż pół roku, zaś podgotowane leśne zdobycze możemy trzymać w minusowej temperaturze nawet przez półtora roku.
Dobrym pomysłem jest również podgotowanie albo sparzenie we wrzątku świeżych grzybów przed włożeniem ich do zamrażarki. W ten sposób pozbędziemy się gorzkawego smaku, który posiadają niektóre gatunki grzybów.
Podobnie jak mięsa, grzybów nie powinno się ponownie zamrażać, ponieważ może to prowadzić do zatrucia organizmu i poważnych problemów żołądkowych. Lepiej nie popełniać tego błędu.