Najlepszy sposób na przechowywanie pieczarek. Większość z nas robi to źle

Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów. Mimo to mało kto przechowuje je w odpowiedni sposób, wskutek czego psują się zbyt szybko. Wystarczy odpowiednio je spakować, a wcześniej zrezygnować z jednej czynności.

Sposób na przechowywanie pieczarekSposób na przechowywanie pieczarek
Źródło zdjęć: © Waldemar Brandt, Unsplash.com

Jak przechowywać pieczarki?

Dzięki prostemu trikowi raz na zawsze zapomnisz o ciemnych, nieprzyjemnie wilgotnych, czy wręcz zepsutych pieczarkach. Już nie musisz martwić się, że 24 godziny po włożeniu do lodówki zastaniesz istną katastrofę, nienadającą się do spożycia.

Jak dowiadujemy się z instagramowego profilu Too Good To Go, pieczarki najlepiej przechowywać w papierowej torbie. Niestety większość z nas chowa je do lodówki w foliowych lub plastikowych opakowaniach, przez co bardzo szybko tracą świeżość i po prostu zaczynają się psuć.

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

Dzięki tej prostej sztuczce możecie zapomnieć o problemie wyrzucania obślizgłych pieczarek — czytamy na Instagramie.

Przekładając pieczarki do papierowej torebki, starajmy się ich nie dotykać. Dzięki temu nie ściemnieją tak szybko. Jeśli akurat nie mamy w domu papierowej torebki, lepiej skorzystać ze szklanego pojemnika, niż zostawiać je w folii.

Warto pamiętać, że pieczarki należy umyć dopiero chwilę przed przygotowaniem. Wkładanie wilgotnych grzybów do lodówki skończy się przykrą niespodzianką. Umyte pieczarki świetnie nadają się jednak do mrożenia.

Jak długo można trzymać pieczarki w lodówce?

Pieczarki będą świeże i ładne tylko przez kilka dni. Mimo że triki przedłużą ich przydatność do spożycia, grzybów i tak nie możemy przechowywać zbyt długo. Białe pieczarki najlepiej spożyć w ciągu 4 dni, a brązowe w ciągu 6 dni.

Fani faszerowanych pieczarek z pewnością najbardziej cenią sobie odmianę portobello. Te coraz bardziej popularne grzyby należy przechowywać zgodnie z zasadami dotyczącymi pieczarek białych i brązowych. Pomimo większych rozmiarów wcale nie są bardziej odporne na niekorzystne warunki.

Dlaczego warto jeść pieczarki? Są one bogate w witaminy z grupy B i zawierają przeciwutleniacze, a do tego są niskokaloryczne. 100 g pieczarek zawiera ok. 3 g białka. Doskonale smakują z mięsem, kaszami i warzywami.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra