Najlepszy sposób na przechowywanie pieczarek. Większość z nas robi to źle

5

Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów. Mimo to mało kto przechowuje je w odpowiedni sposób, wskutek czego psują się zbyt szybko. Wystarczy odpowiednio je spakować, a wcześniej zrezygnować z jednej czynności.

Najlepszy sposób na przechowywanie pieczarek. Większość z nas robi to źle
Sposób na przechowywanie pieczarek (Waldemar Brandt, Unsplash.com)

Jak przechowywać pieczarki?

Dzięki prostemu trikowi raz na zawsze zapomnisz o ciemnych, nieprzyjemnie wilgotnych, czy wręcz zepsutych pieczarkach. Już nie musisz martwić się, że 24 godziny po włożeniu do lodówki zastaniesz istną katastrofę, nienadającą się do spożycia.

Jak dowiadujemy się z instagramowego profilu Too Good To Go, pieczarki najlepiej przechowywać w papierowej torbie. Niestety większość z nas chowa je do lodówki w foliowych lub plastikowych opakowaniach, przez co bardzo szybko tracą świeżość i po prostu zaczynają się psuć.

Dzięki tej prostej sztuczce możecie zapomnieć o problemie wyrzucania obślizgłych pieczarek — czytamy na Instagramie.

Przekładając pieczarki do papierowej torebki, starajmy się ich nie dotykać. Dzięki temu nie ściemnieją tak szybko. Jeśli akurat nie mamy w domu papierowej torebki, lepiej skorzystać ze szklanego pojemnika, niż zostawiać je w folii.

Warto pamiętać, że pieczarki należy umyć dopiero chwilę przed przygotowaniem. Wkładanie wilgotnych grzybów do lodówki skończy się przykrą niespodzianką. Umyte pieczarki świetnie nadają się jednak do mrożenia.

Jak długo można trzymać pieczarki w lodówce?

Pieczarki będą świeże i ładne tylko przez kilka dni. Mimo że triki przedłużą ich przydatność do spożycia, grzybów i tak nie możemy przechowywać zbyt długo. Białe pieczarki najlepiej spożyć w ciągu 4 dni, a brązowe w ciągu 6 dni.

Fani faszerowanych pieczarek z pewnością najbardziej cenią sobie odmianę portobello. Te coraz bardziej popularne grzyby należy przechowywać zgodnie z zasadami dotyczącymi pieczarek białych i brązowych. Pomimo większych rozmiarów wcale nie są bardziej odporne na niekorzystne warunki.

Dlaczego warto jeść pieczarki? Są one bogate w witaminy z grupy B i zawierają przeciwutleniacze, a do tego są niskokaloryczne. 100 g pieczarek zawiera ok. 3 g białka. Doskonale smakują z mięsem, kaszami i warzywami.

Trwa ładowanie wpisu:instagram
Zobacz także: Jak dobrze oczyścić pieczarkę? Zobacz, co zrobić, by grzyby były pyszne
Autor: MKI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić