oprac. Marta Kutkowska| 

Nie masz w domu drylownicy? Tak usuniesz pestki z czereśni w prosty sposób

21

Drylowanie czereśni to wcale nie pestka. Jeśli w kuchni brakuje drylownicy, czynność ta staje się czasochłonna i uciążliwa. Podpowiadamy, jak, za pomocą prostych sztuczek, ułatwić sobie życie.

Nie masz w domu drylownicy? Tak usuniesz pestki z czereśni w prosty sposób
Jak drylować czereśnie bez drylownicy? (via getty images, Sami Sarkis)

Sezon na czereśnie za pasem. Póki co media obiegły zdjęcia "cen grozy" na jednym ze straganów. Owoce te były w cenie 260 złotych za kilogram. Polacy liczą na to, że lada moment czereśnie stanieją i będzie można się cieszyć ich niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Jak wiadomo, czereśnie to wspaniały dodatek do ciast, kompotów, czy deserów. Zanim ich jednak użyjemy, trzeba je wydrylować. Problem zaczyna się, jeśli nie mamy odpowiedniego urządzenia. Podpowiadamy, jak poradzić sobie za pomocą przedmiotów codziennego użytku.

Nie masz drylownicy? Użyj… wsuwki do włosów

Wydaje się nieprawdopodobne, ale działa. Rozsuń wsuwkę nieco i włóż do środka czereśni/wiśni (okrągłą częścią). Kilka razy pokręć i usuń pestkę - gotowe.

Zamiast wsuwki możesz także użyć pęsety lub agrafki.

Kolejny trik polega na wykorzystaniu słomki do napojów i plastikowej butelki. Połóż owoc na butelce z wąską szyjką, wypchnij pestkę słomką, tak, żeby wpadła do butelki. W ten sposób unikniesz bałaganu w kuchni. Nie masz słomki? Spróbuj z pałeczką do ryżu.

Uratować może nas także mała łyżeczka deserowa. Wystarczy włożyć ją w owoc i jednym ruchem wyciągnąć pestkę.

Właściwości prozdrowotne czereśni

Czereśnie warto jeść w dużych ilościach. Są niskokaloryczne i pełne witamin: między innymi tych z grupy B, jak B1, B2, B6, a także C i E. Ponadto czereśnie bogate są w karoten, sód, potas (w dużych ilościach), wapń, fosfor oraz ilości żelaza. Polecane są osobom, które mają problemy z sercem, a także reumatykom.

Pamiętajmy, że w przypadku czereśni kolor ma znaczenie. Im bardziej intensywny, tym więcej owoc zawiera antyoksydantów. Dlatego warto tej wiosny spróbować także tych ciemniejszych odmian. Smacznego!

Zobacz także: Robaki w owocach. Jak uniknąć niespodzianek w czereśniach?
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić