aktualizacja 

Zamocz w tym grzyby, robaki ewakuują się same. Wystarczy godzina

89

Po powrocie z grzybobrania, koszyk pełen imponujących okazów może nas niemiło zaskoczyć. Nawet z pozoru zdrowo wyglądające grzyby mogą być pełne robaków. Zanim jednak rozczarowani pozbędziemy się swoich zbiorów, warto poznać ten prosty trik.

Zamocz w tym grzyby, robaki ewakuują się same. Wystarczy godzina
Nawet zdrowe okazy grzybów mogą okazać się robaczywe (Getty Images, alexandrumagurean)

Pogoda, choć mocno w kratkę tej jesieni, cieszy grzybiarzy. Wysyp dorodnych okazów w naszych lasach jest imponujący i obłowią się nawet niezbyt doświadczeni zbieracze. Tym bardziej że nawet podczas zwykłego spaceru skrajem lasu, łatwo natknąć się na rosłego podgrzybka lub kurki.

Po przekrojeniu takich grzybów często ukazują się nam korytarze wyjedzone przez małe drobne larwy. Zanim jednak z obrzydzeniem wyrzucimy cały efekt zbiorów do kosza, warto znać jeden sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świeżym grzybom przyda się słona kąpiel

Świeżo zebrane grzyby zanurzamy w misce z zimną wodą i dodatkiem soli. W takim roztworze zostawiamy je na godzinę. Słony smak i chemiczne właściwości soli sprawią, że robaki ewakuują się same. Nasze okazy następnie wystarczy osuszyć delikatnie przy użyciu suchej szmatki i pokroić w grube plastry przed suszeniem lub obróbką termiczną.

Krojenie grzybów to ważny element procesu i nie należy o nim zapominać. Pozostawione w całości okazy oprócz wspomnianych już lokatorów, mogą kryć inne niespodzianki. Bez dokładnych oględzin wnętrza grzyba trudno ocenić jego stan, a tym samym czy nadaje się do spożycia. W całości, grzyby schną też o wiele wolniej, a to może narazić nas na rozwój niekontrolowanej pleśni w ich wnętrzu.

Pamiętajmy, żeby dobrze wysuszyć grzyby przed długotrwałym przechowywaniem. Sprawdzą się tu znane od pokoleń metody z nitką zawieszoną nad piecem, lub w ciepłej kuchni bez nadmiaru wilgoci. Świetnym rozwiązaniem są też specjalne suszarki do grzybów i owoców. To uchroni nas przed nawrotem robaków, które w źle przechowywanej żywności odnajdują się bardzo dobrze.

Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić