Przepis mistrzyni. Tak grzyby marynowane robi Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz to w kuchni bez wątpienia jedna z najpopularniejszych polskich mistrzyń. Jej przepisy pokochały miliony Polaków. A, jako że zbliża się jesień, warto spróbować jej sposobu na marynowane grzyby. Palce lizać!

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

Marynowane grzyby Ewy Wachowicz? Ten przepis jest banalnie prosty. A jak smakuje... Zakochasz się w nim bez pamięci!

Grzyby marynowane Ewy Wachowicz. Składniki:

  • 1 kg małych podgrzybków lub prawdziwków
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w talarki
  • 2 cebule, obrane, pokrojone w krążki, lub mała dymka
  • gorczyca biała

Zalewa do marynowanych grzybów:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżeczki soli
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego

Grzyby marynowane Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania:

  • Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i obgotować przez ok. 15 min w lekko osolonej wodzie. Cebulę sparzyć, a marchewki lekko zblanszować. Na dno każdego wygotowanego lub wyparzonego słoiczka wsypać po ok. ½ łyżeczki ziaren gorczycy. Następnie układać na przemian grzyby, cebulę i marchewkę. Z podanych składników zagotować zalewę, gorącą zalać słoiki. Zakręcić i pasteryzować:
  • W garnku: słoiki ustawić w dużym, szerokim garnku wyłożonym ręcznikiem tak, aby się nie dotykały, zalać gorącą wodą pod nakrętki (nie mogą być zakryte), doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min. Ostrożnie wyjąć, ustawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
  • W piekarniku: jeśli zawartość słoików jest zimna – wstawić je do zimnego, jeśli ciepła lub gorąca, do nagrzanego. Urządzenie nastawić na temp. 120–130°C i pasteryzować słoiki 20 min od chwili osiągnięcia tej temperatury, po czym wyłączyć i zostawić do ostygnięcia.
  • W zmywarce: słoiki ustawić do góry dnem, wybrać program z najwyższą temperaturą (oczywiście nie dodawać żadnych detergentów). Po zakończeniu wyjąć, ustawić do góry dnem na rozłożonej ściereczce i zostawić do ostygnięcia.
  • W wersji bez pasteryzacji: Obgotowane grzyby wrzucić do wrzącej zalewy razem z cebulą i marchewką, gotować ok. 15 min. Gorące wraz z zalewą przełożyć do wyparzonych słoiczków, szybko zakręcić i ustawić do góry dnem do ostygnięcia.

Najlepiej podać z pajdą chleba. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Nie było jeszcze 6:00. Ujęcia sprzed Aldi. Ustawiła się kolejka
Nie było jeszcze 6:00. Ujęcia sprzed Aldi. Ustawiła się kolejka
To naprawdę się stało. Wiadomo, kto prowadził. Akcja służb we Francji
To naprawdę się stało. Wiadomo, kto prowadził. Akcja służb we Francji
Ekwador: zastrzelono Mario Pineidę. Byłego piłkarza Barcelony de Guayaquil
Ekwador: zastrzelono Mario Pineidę. Byłego piłkarza Barcelony de Guayaquil
Ta kometa rozpaliła wyobraźnię świata. 19 grudnia znajdzie się blisko Ziemi
Ta kometa rozpaliła wyobraźnię świata. 19 grudnia znajdzie się blisko Ziemi
Cicha wojna o miliardy. Belgia na celowniku Rosjan
Cicha wojna o miliardy. Belgia na celowniku Rosjan