Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MDO
|
aktualizacja

Suszenie grzybów w piekarniku. Tych zasad musisz się trzymać

2
Podziel się:

Coraz więcej osób wyrusza na grzybobranie. Polacy przechadzają się po lasach, wypatrując dorodnych i smacznych okazów. Po zakończeniu zbiorów trzeba oczywiście odpowiednio zadbać o uzyskane grzyby. Można je wrzucić np. do piekarnika.

Suszenie grzybów w piekarniku. Tych zasad musisz się trzymać
Zdjęcie poglądowe (Getty Images, Philipp Dimitri)

Suszenie grzybów jest jednym z najpopularniejszych sposobów na zachowanie ich smaku oraz aromatu, a jednocześnie przedłużenie trwałości. Ten proces doprowadza do redukcji wody z danego produktu poprzez jej wyparowanie. To z kolei powoduje, że ryzyko szybkiego popsucia się jedzenia jest ograniczone.

Oczywiście są specjalne urządzenia do suszenia grzybów. Jeżeli ktoś nie posiada takiego sprzętu, to śmiało może wykorzystać piekarnik.

Suszenie grzybów w piekarniku krok po kroku

Jak suszyć grzyby w piekarniku? Oczywiście trzeba zacząć od dokładnego oczyszczenia tych przysmaków i pokrojenia je w równe plastry. Tak przygotowane grzyby rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Kolejny krok to uruchomienie piekarnika i ustawienie odpowiedniej temperatury. Optymalny zakres to 40-50 stopni Celsjusza. Zastosuj funkcję termoobiegu. Pozwoli to na równomierne rozprowadzenie ciepłego powietrza w komorze piekarnika.

Ile suszyć grzyby? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wszystko zależy od ich wielkości i tego, jak dużo wody się w nich znajduje. Zazwyczaj proces suszenia trwa od 4 do 5 godzin. Jeżeli decydujesz się na suszenie grzybów w piekarniku, to koniecznie na bieżąco kontroluj efekty.

Idziesz do lasu? O tym pamiętaj

W trakcie grzybobrania warto pamiętać o kilku żelaznych zasadach. Lubelscy policjanci przypominają na swojej stronie internetowej, jak one brzmią:

  • wybierajmy się do znanych nam topograficznie kompleksów leśnych, tak aby uniknąć zagubienia,
  • wyruszajmy z charakterystycznych dla nas miejsc, np. parking, dom,
  • starajmy się wyruszać na grzybobranie w towarzystwie innych osób, zawsze można liczyć na ich pomoc,
  • jeżeli wyruszamy z małym dzieckiem lub osobą starszą, nie spuszczajmy ich z oczu,
  • gdy wybieramy się do lasu, weźmy ze sobą na wszelki wypadek kurtkę przeciwdeszczową, naładowany telefon i latarkę.
  • pamiętajmy, aby zawsze powiadomić o naszym wyjściu kogoś bliskiego.

Zobacz także: "Mam fatalne informacje". Susza uderzyła w grzybiarzy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(2)
Zibi
3 dni temu
40-50 stopni i 4-5 godzin? Debilizm. Po takim czasie nawet nie są podsuszone.
Kucharz
1 tyg. temu
Ja susze w piecu chlebowym. Suszarki elektryczne to lipa zapach grzybow wytrąca
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić