Błąd, który może cię słono kosztować. Tego nie rób przy gotowaniu jajek
Święta Wielkiej Nocy nie mogą obyć się bez jajek. Nie tylko jemy ugotowane na twardo pisanki, lecz także faszerujemy je czy wykorzystujemy jako składnik innych potraw. Często jednak popełniamy błąd, przez który czasem nawet nie nadają się do jedzenia.
Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego niż gotowanie jajek, szczególnie – na twardo. Często jednak zdarza się, że w trakcie procesu skorupki pękają, w wyniku czego białko zaczyna wydostawać się poza nią.
Jajko pęka w trakcie gotowania – jak temu zaradzić?
Pękanie skorupek w trakcie gotowania może być prawdziwym utrapieniem. Z czego ono jednak wynika? Jeśli wyjmiemy jajko z lodówki, a sekundę później umieścimy we wrzącej wodzie, nastąpi swego rodzaju "szok termiczny".
Przeczytaj także: To może być nauczka dla innych. Jajko eksplodowało mu w twarz
Ze względu na znaczną różnicę temperatur między jajkiem a wodą, w której zostało ono umieszczone, dochodzi do pękania skorupki. Czasami też jest to wynik mało delikatnego umieszczenia go w garnku, w wyniku czego dochodzi od jego obtłuczenia.
Zobacz też: Wielkanocne inspiracje na faszerowane jajka
Przeczytaj także: Klaudia El Dursi pokazała, jak gotuje. Uwagę zwrócił jej strój
Jak zaradzić pękaniu skorupek? Jeśli to uszkodzeń dochodzi ze względu na zbyt gwałtowne włożenie, a czasem wręcz wrzucenie jajek do garnka, wystarczy odrobina uwagi i delikatności. Z kolei kiedy jest to wynik różnicy temperatur, należy radzić sobie inaczej.
Przeczytaj także: Jest w każdej patelni. Prawie nikt nie wie do czego służy
Jeśli planujesz gotować jajka, jeszcze przed zagotowaniem wody wyjmij je z lodówki, aby się ogrzały. Nie oznacza to oczywiście, że należy postawić wytłaczankę na kaloryferze – wystarczy temperatura pokojowa. W rezultacie nie będziemy musieli martwić się pękaniem skorupek.