aktualizacja 

Oto przepis na szarlotkę Magdy Gessler. Błyskawicznie znika z talerzy

0

Sezon na pyszne, polskie jabłka w pełni. To prawdziwy grzech z niego nie skorzystać i nie zrobić pysznego, aromatycznego ciasta. A najlepsze ciasto z jabłek to bezsprzecznie szarlotka. Ta z przepisu Magdy Gessler to prawdziwe dzieło sztuki - podbije kubki smakowe nawet największego szarlotkowego smakosza. Mniam!

Oto przepis na szarlotkę Magdy Gessler. Błyskawicznie znika z talerzy
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Chodzi za tobą ochota na coś słodkiego, szczególnie, że za oknem szaro i buro? Nie trać czasu i pieniędzy na drogie ciasta z cukierni czy chwilowe zapychacze z dyskontu. Postaw na prawdziwą ucztę dla podniebienia, wykorzystaj sezon na jabłka i przygotuj pyszną, aromatyczną szarlotkę.

Jeśli jednak znudził ci się tradycyjny przepis, bądź jakimś trafem nigdy nie piekłaś szarlotki - spróbuj rad od Magdy Gessler. Nasza topowa restauratorka jest specjalistką od tradycyjnych dań i ciast i zapewniamy cię, że z tym przepisem na pewno nie wyjdzie żaden zakalec.

To prawdziwy hit jesieni. Ciasto jest mega kruche i maślane i dosłownie rozpływa się w ustach. Ma jedną wadę - trudno jest przestać na jednym kawałku. I nic dziwnego - to prawdziwe niebo w gębie. Radzimy zatem od razu upiec dwie - tak na wypadek gdyby mieli wpaść goście.

Szarlotka Magdy Gessler. Potrzebne składniki

  • 2 kg jabłek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cynamonu
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Szarlotka Magdy Gessler. Sposób przygotowania

  • Mąkę, masło, żółtka połowę cukru i szczyptę soli zagniatamy.
  • Gotowe dzielimy na dwie części jedną mniejszą drugą większą: zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
  • Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem.
  • Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  • Podpieczony spód posypujemy bułką tartą.
  • Jabłka wykładamy na podpieczony spód.
  • Na wierzch trzemy na tarce resztę ciasta i pieczemy jeszcze 40 minut.

I gotowe. Smacznego!

Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić