o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
ABA
|

Chleb z 4 składników. Nie musisz wyrabiać ciasta

13
Podziel się

Chleb powinien mieć tylko cztery składniki: mąkę, drożdże, sól i wodę. Ten przepis na domowy chleb bez wyrabiania ciasta jest dziecinnie łatwy i uda się za każdym razem. Jest także o wiele zdrowszy od pieczywa kupowanego w sklepie.

Chleb z 4 składników. Nie musisz wyrabiać ciasta
(Pixabay)
bDAXfuyJ

Nie ma łatwiejszego przepisu do zrobienia. Aby przygotować ten chleb, ciasto musi leżakować przez kilkanaście godzin, jednak czekanie się opłaca. Chleb jest pyszny i zdrowy.

Chleb bez wyrabiania ciasta. Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
bDAXfuyL

Chleb bez wyrabiania ciasta. Sposób przygotowania:

  • wieczorem wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto będzie bardzo lepkie
  • przykryj miskę z ciastem folią i pozostaw na noc (od 12 do 16 godzin)
  • następnego dnia rozgrzej piekarnik do 250 st. Celsjusza
  • ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • piecz przez około 30-40 minut do momentu, aż chleb się zarumieni

Gotowe! Jeśli spodobał ci się przepis, to spróbuj także domowych batoników Bounty oraz ciasteczek cytrynowych.

bDAXfuyR
Zobacz także: Jak przechowywać pieczywo?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDAXfuzm
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(13)
Myl41
3 tyg. temu
Chleb powinien mieć zakwas nie drożdże
Piekarz
3 tyg. temu
Możecw ształcie chleba, ale to nie chleb. To bułka. Prawdopodobnie pszenna (nie wiadomo jaka mąką i jaki typ mąki). Jak można takie bzdury pisać?
Chlebojad
3 tyg. temu
Jak zostawisz ta mieszaninę na kilkanaście godzin to wypłynie z tego gara. Kilka godzin to wyrasta ciasto na zakwasie. Na drożdżach wystarczy pol godziny
bDAXfuzn
Nika
3 tyg. temu
Stosuję różne mąki do wypieku chleba oraz drożdże i zakwas instant, także sól (2 płaskie łyżeczki) i cukier (1 łyżeczkę) na pół kg mikstu mąk, i pół litra wody oraz 2 łyżki oleju rzepakowego. Pieczę ok 50, 55 min w 190 st C . Chlebek super. ❤️Stosuje 50%maki chlebowej i po 25% mąki żytniej i orkiszowej.. Przepis znalazłam w internecie, poleca, wielokrotnie wypróbowany, chlebek smaczny 😋.
Darecki
2 tyg. temu
Chlebek wyszedł tak jak ma być
Najnowsze komentarze (13)
Ruletka197722
2 tyg. temu
Zawsze piekę chleb z tego pszepisu i jestem bardzo z niego zadowolona!!!Jest prosty i Smakuję wyśmienicie.
Nie dziwi nic
2 tyg. temu
Przecież taka właśnie jest od wieków religia rzymskokatolicka- pełna " miłości" bliźniego :))))
Kobita
2 tyg. temu
A jaką dać mąkę?🤔
Grom Peruna
2 tyg. temu
Zgadzam się chleb na własnym zakwasie, to też inna nazwa , można upiec na patelni i nazywamy to Napłomiennik , Słowianie też dodają zioła, dla smaku i zdrowia !?
Darecki
2 tyg. temu
Chlebek wyszedł tak jak ma być
Nika
3 tyg. temu
Stosuję różne mąki do wypieku chleba oraz drożdże i zakwas instant, także sól (2 płaskie łyżeczki) i cukier (1 łyżeczkę) na pół kg mikstu mąk, i pół litra wody oraz 2 łyżki oleju rzepakowego. Pieczę ok 50, 55 min w 190 st C . Chlebek super. ❤️Stosuje 50%maki chlebowej i po 25% mąki żytniej i orkiszowej.. Przepis znalazłam w internecie, poleca, wielokrotnie wypróbowany, chlebek smaczny 😋.
Piekarz
3 tyg. temu
Bzdura!!! Chleb prawdziwy powinien mieć w składzie mąke, zakwas, sól i wodę... Żadnych drożdży, po co takie bzdury wypisujecie, jeszcze ktoś Wam uwierzy!!!
P100
3 tyg. temu
07:13 7 Teraz . 16 godzin temu .
bDAXfuzf
P100
3 tyg. temu
07:13 7 Teraz
PiekarzSamouk
3 tyg. temu
Bardzo dobry przepis, dodam że droższe po 4 godz. są bezużyteczne, zakwas po 12godz. Zakwas to też drożdźe. Warto spróbować.
Chlebojad
3 tyg. temu
Jak zostawisz ta mieszaninę na kilkanaście godzin to wypłynie z tego gara. Kilka godzin to wyrasta ciasto na zakwasie. Na drożdżach wystarczy pol godziny
Piekarz
3 tyg. temu
Możecw ształcie chleba, ale to nie chleb. To bułka. Prawdopodobnie pszenna (nie wiadomo jaka mąką i jaki typ mąki). Jak można takie bzdury pisać?
Myl41
3 tyg. temu
Chleb powinien mieć zakwas nie drożdże
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić