aktualizacja 

Ciasto leśny mech. Ludzie będą błagać o ten przepis

27

Masz ochotę na naprawdę wyjątkowy deser, ale brakuje ci pomysłów? Wypróbuj ciasto leśny mech. Wygląda, jak gdyby przygotowywały je wróżki, a do tego wprost rozpływa się w ustach. Co ważniejsze, spokojnie może być spożywane przez wegetarian.

Ciasto leśny mech. Ludzie będą błagać o ten przepis
Ciasto leśny mech wygląda naprawdę niesamowicie, a jeszcze lepiej smakuje (Getty Images, jstankiewiczwitek)

Na pierwszy rzut oka możemy wątpić, czy ciasto leśny mech to prawdziwy deser, czy dzieło sztuki. Powód? Jego wyjątkowy kolor i struktura, dzięki której wygląda, jak gdyby pokrywał go... no właśnie – leśny mech. Tłumaczymy krok po kroku, co zrobić, by je wykonać.

Przepis na ciasto leśny mech – potrzebne składniki

  • połówka owocu granatu
  • 60 g śnieżki
  • 150 g słodkiej śmietanki 36-procentowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia


  • łyżeczka cukru pudru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200-250 g szpinaku
  • pół szklanki białego cukru
  • pół szklanki oleju
  • szklanka mąki pszennej tortowej
  • dwa duże jajka

Przeczytaj także: Hit PRL. Ciasto salami

Przepis na ciasto leśny mech – sposób przygotowania

  • W misce umieść jajka, szpinak i olej. Całość miksuj przy użyciu blendera, aż uzyskasz gładką masę.
  • Do oddzielnego naczynia wsyp mąkę, sodę oczyszczoną, cukier oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie produkty, a następnie wsyp do miski z masą szpinakową.
  • Mieszaj zawartość naczynia, aż wszystkie składniki dobrze się połączą – najlepiej ponownie użyj blendera lub weź mikser.
  • Przygotuj tortownicę do wylania masy na ciasto. Wyłóż ją papierem do pieczenia, który następnie dokładnie wysmarujesz masłem, aby uniknąć ewentualnego przywierania.
  • Ciasto należy piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie zacznij przygotowywać masę, którą posmarujesz już gotowy deser.
  • Wyjmij z lodówki śmietankę i taką wciąż dobrze schłodzoną nalej do miski. Dodaj śnieżkę i cukier, całość miksuj do czasu uzyskania gęstego kremu.
  • Gdy wyjmiesz ciasto z piekarnika, odetnij jego górną i wypukłą część, a następnie dokładnie pokrusz.
  • Wysmaruj kremem wierzch ciasta, a następnie posyp przygotowaną chwilę wcześniej "kruszonką".

Twoje ciasto jest gotowe. Przysłowiową "wisienką na torcie" będzie udekorowanie jego wierzchu pestkami z połówki granatu.

Zobacz także: Zobacz też: Błyskawiczny przepis na brownie. Sekretem jest jeden składnik
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić