aktualizacja 

Hit PRL. Ciasto salami

20

Przepisy z PRL-u wciąż cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Wszystko dlatego, że w tamtych czasach półki sklepowe nie uginały się od nadmiaru produktów, a mimo to nasze mamy i babcie potrafiły wyczarować w kuchni prawdziwe smakołyki. Jednym z nich jest... ciasto salami!

Hit PRL. Ciasto salami
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ciasto... salami? Tak, i nie ma nic wspólnego z mięsem, wegetarianie mogą więc spać spokojnie. To ciasto robiło furorę na spotkaniach w PRL. Teraz warto do niego wrócić i zaskoczyć gości na nowo. Jest proste, szybkie, no i nie potrzeba wielu składników. Mniam!

Ciasto salami. Składniki:

  • 300 g biszkoptów okrągłych
  • 50 g fistaszków niesolonych
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 120 ml mleka
  • 75 g masła
  • 100 g cukru
  • 40 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 30 ml śmietanki 36%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka rumu
  • cukier puder do dekoracji
  • masło do wysmarowania folii

Ciasto salami. Wykonanie:

  • Posiekaj na grube kawałki: herbatniki i bakalie.
  • Przesyp je do dużej miski.
  • Do rondelka wlej mleko.
  • Dodaj masło, cukier, czekoladę, kakao i śmietankę.
  • Doprowadź całość do wrzenia, cały czas mieszając.
  • Masa powinna być jednolita.
  • Do osobnej miski wbij jajko.
  • Lekko je rozbełtaj.
  • Bardzo małym strumieniem wlewaj gorącą mieszankę czekoladową, cały czas mieszając.
  • Całość ponownie postaw na bardzo małym ogniu i podgrzewaj przez 2 minuty, uważając, by masa się nie zagotowała.
  • Zdejmij masę z ognia.
  • Dodaj rum, a całość wlej do miski z posiekanymi biszkoptami i orzechami.
  • Dokładnie wymieszaj i lekko przestudź, tworząc plastyczną masę.
  • Duży kawałek przezroczystej folii spożywczej posmaruj cienko masłem.
  • Zawartość miski przełóż na folię i ułóż wstępnie rękoma w walec.
  • Zwiń folię szczelnie, tworząc salami.
  • Dociśnij wszystko, skręcając brzegi, jak w cukierku.
  • Ciasto salami włóż do lodówki na przynajmniej 24 godziny.
  • Po tym czasie wyjmij je z folii i obtocz w cukrze pudrze.
  • Podawać na zimno, pokrojone na plastry.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić