Ciasto z przepisu babci, czyli pyszny "Rzeszowiak", to ciekawa kompozycja składników. Zasmakuje przede wszystkim fanom słodkości. Jest też doskonałą alternatywą dla trzech różnych ciast. W końcu można mieć wszystko w jednym. Co tu dużo mówić... Po prostu bajeczne połączenie!
"Rzeszowiak" - ciasto babci. Składniki:
- Ciasto:
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki śmietany 12%
- Masa makowa:
- 250 g maku zmielonego
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka masła/ margaryny
- 1 łyżka miodu
- 3 krople aromatu migdałowego
- Masa orzechowa:
- 350 g zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka masła lub margaryny
- Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego
- 200 g masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- 6 żółtek
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- 10 białek
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
"Rzeszowiak" - ciasto babci. Wykonanie:
- Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez około godzinę.
- Po tym czasie ciasto wyłożyć do blaszki 24 x 40 cm z papierem do pieczenia.
- Piec w 180 stopniach Celsjusza około 15 minut.
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Masa makowa: Mak zalać gorącym mlekiem, ostudzić.
- Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości.
- Dodać mak i resztę składników, zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
- Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem i masłem. Zalać nim orzechy, wymieszać i ostudzić.
- Masa serowa: Twaróg zmielić.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami do puszystości.
- Dodać mąkę, budyń, cukier waniliowy i twaróg, zmiksować do połączenia się składników.
- Białka ubić na sztywną pianę z solą.
- Następnie: 1/2 białek dodać do masy serowej, 1/4 do masy orzechowej i 1/4 do makowej, delikatnie je wmieszać do poszczególnych mas.
- Na wystudzony spód nałożyć wzdłuż dłuższego boku pasek masy orzechowej.
- Koło niego pasek masy makowej i znów orzechowej i makowej.
- Na wierzch wyłożyć masę serową.
- Ciasto przykryć folią aluminiową.
- Piec w 170 stopniach Celsjusza około 60 minut.
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.