Przepis z zeszytu babci. "Rzeszowiak" sam rozpływa się w ustach

11

Ciasto "Rzeszowiak" to połączenie orzechowca z sernikiem i makowcem. Choć trzeba zrobić aż trzy różne masy, jego przygotowanie jest proste i stosunkowo szybkie. Przepisy z zeszytu babci zawsze są najlepsze!

Przepis z zeszytu babci. "Rzeszowiak" sam rozpływa się w ustach
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ciasto z przepisu babci, czyli pyszny "Rzeszowiak", to ciekawa kompozycja składników. Zasmakuje przede wszystkim fanom słodkości. Jest też doskonałą alternatywą dla trzech różnych ciast. W końcu można mieć wszystko w jednym. Co tu dużo mówić... Po prostu bajeczne połączenie!

"Rzeszowiak" - ciasto babci. Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • Masa makowa:
  • 250 g maku zmielonego
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła/ margaryny
  • 1 łyżka miodu
  • 3 krople aromatu migdałowego
  • Masa orzechowa:
  • 350 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • Masa serowa:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 200 g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 10 białek
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

"Rzeszowiak" - ciasto babci. Wykonanie:

  • Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto wyłożyć do blaszki 24 x 40 cm z papierem do pieczenia.
  • Piec w 180 stopniach Celsjusza około 15 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Masa makowa: Mak zalać gorącym mlekiem, ostudzić.
  • Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości.
  • Dodać mak i resztę składników, zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
  • Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem i masłem. Zalać nim orzechy, wymieszać i ostudzić.
  • Masa serowa: Twaróg zmielić.
  • Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami do puszystości.
  • Dodać mąkę, budyń, cukier waniliowy i twaróg, zmiksować do połączenia się składników.
  • Białka ubić na sztywną pianę z solą.
  • Następnie: 1/2 białek dodać do masy serowej, 1/4 do masy orzechowej i 1/4 do makowej, delikatnie je wmieszać do poszczególnych mas.
  • Na wystudzony spód nałożyć wzdłuż dłuższego boku pasek masy orzechowej.
  • Koło niego pasek masy makowej i znów orzechowej i makowej.
  • Na wierzch wyłożyć masę serową.
  • Ciasto przykryć folią aluminiową.
  • Piec w 170 stopniach Celsjusza około 60 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!

Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić