o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
MMC
|

Co zrobić z cukinią? Przepis na leczo z tajemniczym składnikiem

5
Podziel się

Sezon na cukinię w pełni, dlatego warto z niego skorzystać. Cukinia doskonale sprawdzi się w leczo. Do tego mamy mały sekret na to, co zrobić, by danie to wyszło lepiej niż zazwyczaj.

Co zrobić z cukinią? Przepis na leczo z tajemniczym składnikiem
Przepis na leczo. (Pixabay)
bEBXOTvp

Leczo to danie, które warto znać. Robi się praktycznie samo, jedyne co musisz zrobić, to pokroić warzywa i wrzucić do garnka. Mamy również sposób na to, by to danie było smaczniejsze niż zazwyczaj. Pod koniec gotowania dodaj do swojego leczo podsmażone wcześniej wędzone tofu. Leczo nabierze wtedy intensywniejszego zapachu wędzonki i będzie świetnie komponowało się z kiełbasą. Do tego odrobina oleju lnianego, który nie tylko jest zdrowy, ale dodaje do dania świetnego aromatu. Smacznego!

  • 3-4 cukinie
  • 2 cebule
  • 3 papryki (najlepiej kolorowe)
  • 3 pomidory
  • 300 g dobrej, nietłustej kiełbasy
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 2 marchewki
  • kostka wędzonego tofu
  • 2 łyżeczki oleju lnianego
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku ostra i słodka
  • suszone oregano
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżka masła
bEBXOTvr
  • Cukinię, marchewkę, cebulę i papryki pokrój w kosteczkę
  • Pomidory sparz gorącą wodą, zdejmij skórkę, pokrój w kosteczkę, wrzuć do wysokiego garnka i podsmaż chwilę na maśle
  • Wlej do warzyw szklankę wody, passatę pomidorową, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy
  • Gotuj do momentu, gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, w razie potrzeby dolej odrobinę wody
  • Dopraw
  • Tofu i kiełbasę pokrój, podsmaż na patelni
  • Wrzuć do garnka z warzywami i gotuj jeszcze 10 minut
Zobacz także: Tradycyjne leczo. Prosty przepis na węgierskie danie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEBXOTvS
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
hania
2 miesiące temu
uwielbiam cukinię zwłaszcza latem bo smakuje najlepiej. uwielbiam robić leczo najlepiej pikatne mocno i wtedy na ochłodę popić sobie Perłę. Obiady latem mogą być takie fajne!
Lidka
2 miesiące temu
Jak dla mnie przekombinowane! Olej tylko rzepakowy,2 cebule,3 papryki,3 średnie cukinie,2 pomidory,własny przecier! sól,pieprz,mielona wędzona papryka zamiast kiełbasy zupełnie po wyłączeniu ognia kilka pokrojonych w plastry chudych parówek! Jem bez ograniczeń!!! Balsam dla układu pokarmowego!
Gosia
2 miesiące temu
Olej lniany do leczo? Olej lniany tylko na surowo
bEBXOTvT
Jaskolka
2 miesiące temu
Tofu pasuje do lecho jak kwiatek do kożucha.Zamiast przecieru używam świeżych pomidorów.Maslo???Ciekawe po co??? Liść laurowy i ziele angielskie nie używam,ale jak kto woli.Cebuli zdecydowanie więcej,tak samo jak papryki
Asdf
2 miesiące temu
Tofu 10 minut? Zagęścić ma??
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić