Pad thai najczęściej jest podawany z krewetkami. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby owoce morza zastąpić kurczakiem, wołowiną czy w wersji wegetariańskiej – tofu. W zależności od naszych upodobań możemy również przygotować pad thai w wersji łagodnej lub ostrej.
Domowy pad thai: potrzebne składniki
- paczka makaronu ryżowego
- 100 gram kiełków roślinnych
- 2 jajka
- 1 mała cebula
- 200 gram zielonej fasolki szparagowej
- posypka orzechowa
- 1 limonka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- garść szczypiorku
Przeczytaj także: Pomysł na szybki obiad. Prosty przepis na risotto pomidorowe
Domowy pad thai: sposób przygotowania
- Pokrój mięso na drobne kawałki i usmaż na patelni. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, dodaj pikantną przyprawę.
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Weź patelnię i dokładnie rozsmaruj na niej olej. Następnie przygotuj omlet z dwóch jajek.
- Dokładnie umyj, a następnie posiekaj cebulę. Następnie oczyść fasolkę szparagową i tak przygotowane warzywa smaż, dopóki się nie zarumienią.
- Umieść na głębokiej patelni omlet, mięso, fasolkę, cebulę i makaron, a następnie podgrzej, jednocześnie dokładnie mieszając.
Przeczytaj także: Spaghetti z cukinii z pomidorkami. Przepis na prosty obiad
Potrawa jest gotowa do jedzenia. Przed podaniem pad thaia dodaj do niego świeże kiełki, szczypiorek oraz garść posypki orzechowej. Jeśli masz ochotę, możesz dodać sos sojowy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.