Ewa Wachowicz naprawdę dodaje to do pączków. Szokujący składnik

Ewa Wachowicz cieszy się niemałą popularnością. 52-latka zyskała wielu fanów przede wszystkim za sprawą umiejętności kulinarnych. Z okazji tłustego czwartku 2023 gwiazda ujawniła przepis na znakomite pączki. Jeden ze składników mocno zaskakuje!

Ewa WachowiczEwa Wachowicz
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | AKPA

Ewa Wachowicz przygodę ze show-biznesem rozpoczęła 30 lat temu. Wówczas startowała w konkursach piękności. Później natomiast zajęła się gotowaniem, a program "Ewa gotuje" stał się wielkim hitem Polsatu.

Wachowicz co jakiś czas dzieli się poradami kulinarnymi. Tym razem postanowiła przedstawić przepis na wyśmienite pączki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Margaret wróci do "The Voice of Poland"? Stawia jeden warunek

Gwiazda podpowiada, co należy zrobić, by ciasto nie było zbyt suche i twarde. 52-latka uważa, że receptą na sukces jest w tym przypadku pomieszanie mąki... z ziemniakami! To może być dla niektórych zaskakujące, ale Wachowicz zapewnia, że dzięki temu pączki będą wilgotne i miękkie.

Ziemniaki podniosą wilgotność masy. Poza tym przedłużą świeżość pączków. Ciekawostką jest to, że Ewa Wachowicz pączki serwuje bez nadzienia - tylko posypuje je pudrem.

Przepis na idealne pączki Ewy Wachowicz

Przepisem na pączki Ewa Wachowicz podzieliła się na swojej stronie internetowej. Oto potrzebne składniki:

  • 500 g - ziemniaków
  • 50 g - drożdży
  • ½ szklanki - cukru
  • 500 g - mąki
  • 3 - jajka
  • 125 g - masła
  • olej do smażenia
Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, przesianą mąkę, jajka (koniecznie w temp. pokojowej) i roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość) - instruuje Ewa Wachowicz.

Następnie dłonie należy natrzeć olejem. "Z ciasta odrywać kawałek po kawałku i lepić pączki. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (10-15 minut)" - dodaje ekspertka.

Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem - podsumowuje.
Wybrane dla Ciebie
Uszkodzenie na torach kolejowych. "Było oznaczone symbolem"
Uszkodzenie na torach kolejowych. "Było oznaczone symbolem"
Tragicznym wypadek w Lubuskiem. Nie żyje jedna osoba
Tragicznym wypadek w Lubuskiem. Nie żyje jedna osoba
Rozmowa Macron-Putin? Jasny komunikat z Paryża
Rozmowa Macron-Putin? Jasny komunikat z Paryża
Puszczał filmy w Trumpem. Nauczyciela posądzono o terroryzm
Puszczał filmy w Trumpem. Nauczyciela posądzono o terroryzm
Tak wyglądało Boże Narodzenie w Betlejem. Świętowanie w cieniu cierpienia
Tak wyglądało Boże Narodzenie w Betlejem. Świętowanie w cieniu cierpienia
Akcja policji na Opolszczyźnie. "Brak fragmentu szyny"
Akcja policji na Opolszczyźnie. "Brak fragmentu szyny"
Ataki na kolej w Ukrainie. W tle logistyka z Polski
Ataki na kolej w Ukrainie. W tle logistyka z Polski
Wstrząsające odkrycie na Śląsku. Martwe karpie wrzucone do stawu
Wstrząsające odkrycie na Śląsku. Martwe karpie wrzucone do stawu
Awaria wyciągu krzesełkowego. Utknęło blisko 80 narciarzy, w tym dzieci
Awaria wyciągu krzesełkowego. Utknęło blisko 80 narciarzy, w tym dzieci
Pijany 64-latek niemal spowodował karambol. "Ogromne zagrożenie"
Pijany 64-latek niemal spowodował karambol. "Ogromne zagrożenie"
Ktoś przywiązał psa do drzewa. Zareagowali policjanci
Ktoś przywiązał psa do drzewa. Zareagowali policjanci
Ograniczenie do 50 km/h. Policja pokazała rejestrator. Tyle pędziło audi
Ograniczenie do 50 km/h. Policja pokazała rejestrator. Tyle pędziło audi