Focaccia na słodko. Takiej jeszcze nie jadłeś

0

Tradycyjny włoski chlebek - focaccię - zazwyczaj podaje się na słono. Prawdziwi smakosze wiedzą też o jego słodkiej odmianie - z truskawkami lub z gruszkami. Idealna opcja dla łasuchów!

Focaccia na słodko. Takiej jeszcze nie jadłeś
Focaccia na słodko (Getty Images)

Focaccia nie musi kojarzyć się tylko jako przystawka do dań na słono. Doskonale smakuje też w słodkiej wersji. Wystarczy dodać cukier, miód, cynamon lub inne słodkie dodatki, by całkowicie odmienić klasyczną włoską focaccię i zrobić z niej pyszny deser. Poniżej krok po kroku opisujemy jak upiec pyszny włoski chlebek w wersji słodkiej.

Focaccia na słodko z truskawkami. Składniki:

  • 250 g mąki wysokoglutenowa
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży instant
  • 70 g cukru
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • bita śmietana do podania

Focaccia na słodko z truskawkami. Wykonanie:

  • Do miski robota kuchennego dodaj mąkę, drożdże, cukier, sól i wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy miksera z hakiem do momentu, aż zacznie się tworzyć zwarta masa. Przykryj czystą ściereczką kuchenną, odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
  • Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Na każdym układaj truskawki.
  • Odstaw ponownie na 30 minut. Po tym czasie piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.
  • Po upieczeniu podajemy ją z bitą śmietaną, posypaną cukrem trzcinowym.

Focaccia na słodko z gruszkami. Składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 475 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • ¼ szklanki oliwy
  • 2 gruszki
  • karmel do podania

Focaccia na słodko z gruszkami. Wykonanie:

  • Z mąki, drożdży, soli, oliwy, miodu oraz wody wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego z hakiem.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 ½ godziny do wyrośnięcia.
  • Całą powierzchnię blachy wysmaruj oliwą z oliwek. Wyłóż ciasto i delikatnie je rozciągnij. Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Gruszkę pokrój w plasterki i ułóż na focacci. Skrop oliwą i piecz 25-30 min w 220 °C.
  • Po upieczeniu podawaj ją z sosem karmelowym.

Autor: BA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić