Focaccia na słodko. Takiej jeszcze nie jadłeś

Tradycyjny włoski chlebek - focaccię - zazwyczaj podaje się na słono. Prawdziwi smakosze wiedzą też o jego słodkiej odmianie - z truskawkami lub z gruszkami. Idealna opcja dla łasuchów!

Focaccia na słodkoFocaccia na słodko
Źródło zdjęć: © Getty Images

Focaccia nie musi kojarzyć się tylko jako przystawka do dań na słono. Doskonale smakuje też w słodkiej wersji. Wystarczy dodać cukier, miód, cynamon lub inne słodkie dodatki, by całkowicie odmienić klasyczną włoską focaccię i zrobić z niej pyszny deser. Poniżej krok po kroku opisujemy jak upiec pyszny włoski chlebek w wersji słodkiej.

Focaccia na słodko z truskawkami. Składniki:

  • 250 g mąki wysokoglutenowa
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży instant
  • 70 g cukru
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • bita śmietana do podania

Focaccia na słodko z truskawkami. Wykonanie:

  • Do miski robota kuchennego dodaj mąkę, drożdże, cukier, sól i wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy miksera z hakiem do momentu, aż zacznie się tworzyć zwarta masa. Przykryj czystą ściereczką kuchenną, odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
  • Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Na każdym układaj truskawki.
  • Odstaw ponownie na 30 minut. Po tym czasie piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.
  • Po upieczeniu podajemy ją z bitą śmietaną, posypaną cukrem trzcinowym.

Focaccia na słodko z gruszkami. Składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 475 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • ¼ szklanki oliwy
  • 2 gruszki
  • karmel do podania

Focaccia na słodko z gruszkami. Wykonanie:

  • Z mąki, drożdży, soli, oliwy, miodu oraz wody wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego z hakiem.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 ½ godziny do wyrośnięcia.
  • Całą powierzchnię blachy wysmaruj oliwą z oliwek. Wyłóż ciasto i delikatnie je rozciągnij. Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Gruszkę pokrój w plasterki i ułóż na focacci. Skrop oliwą i piecz 25-30 min w 220 °C.
  • Po upieczeniu podawaj ją z sosem karmelowym.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada