Genialny kotlet pożarski. Zrobisz go w kilka chwil

Szukasz pomysłu na szybki i sycący obiad? Poznaj przepis na wyjątkowe danie, jakim jest kotlet pożarski. Zobacz, jak przygotować to wyjątkowe mięso i z czym je podawać.

Kotlet pożarskiKotlet pożarski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MYCHKO

Kotlet pożarski, niegdyś popularny na polskich stołach, dziś należy do zapomnianych dań. Brakuje jednolitego przepisu na tę drobiową potrawę, a historycy mają różne zdania co do genezy nazwy i okoliczności, w jakich się pojawiła. Obecnie funkcjonują dwa określenia: kotlet pożarski i kotlet Pożarskiego, przy czym w międzynarodowych restauracjach częściej używa się wersji "Pozharsky cutlet".

Potrawa najprawdopodobniej trafiła na obszar dawnego zaboru rosyjskiego pod koniec XIX wieku. Warszawskie restauracje wówczas wprowadziły ją do swoich kart, co dość łatwo ustalić, ale źródło nazwy nadal jest trudne do ustalenia.

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jedna teorii głosi, że nazwa może pochodzić od nazwiska polskiego lekarza Pomiana-Pożarskiego. Po powstaniu styczniowym lekarz ten został zesłany na Syberię, skąd po pewnym czasie uciekł do Francji. Tam, nad Sekwaną, założył polską restaurację, w której serwował właśnie takie kotlety.

Kotlety pożarskie, według niektórych źródeł, mogą mieć swe korzenie w rosyjskiej tradycji kulinarnej. Jedna z opowieści związana z tym daniem sugeruje, że car Mikołaj I miał odwiedzić karczmę Pożarskiego i tak zachwycić się potrawą, że rozkazał sprowadzić ją na swój dwór.

Jak zrobić kotlety pożarskie?

Do przygotowania kotletów pożarskich potrzebne będą następujące składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 kopiata łyżka masła
  • 2 jajka L
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Jak zrobić kotlety pożarskie? Zaczynamy od zmielenia piersi kurczaka w maszynce, a następnie moczymy kajzerkę w mleku i kroimy świeżą pietruszkę na drobne kawałki. Oddzielamy żółtka od białek, aby z żółtek i masła w temperaturze pokojowej stworzyć jednolitą masę. Tę mieszankę łączymy z mielonym mięsem, dodając do niej kajzerkę, pietruszkę oraz przyprawy w postaci soli i pieprzu, dbając o to, by delikatnie wszystko wymieszać i aby masa zachowała puszystość.

Następnie formujemy owalne kotleciki, zwilżając ręce zimną wodą, by uniknąć przyklejania się masy. Kotleciki panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, najlepiej na średnim ogniu, aż osiągną złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe kotleciki podajemy na gorąco z ziemniakami i surówką, a na zimno świetnie smakują z bułką posmarowaną majonezem.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?