Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Genialny kotlet pożarski. Zrobisz go w kilka chwil

1

Szukasz pomysłu na szybki i sycący obiad? Poznaj przepis na wyjątkowe danie, jakim jest kotlet pożarski. Zobacz, jak przygotować to wyjątkowe mięso i z czym je podawać.

Genialny kotlet pożarski. Zrobisz go w kilka chwil
Kotlet pożarski (Adobe Stock, MYCHKO)

Kotlet pożarski, niegdyś popularny na polskich stołach, dziś należy do zapomnianych dań. Brakuje jednolitego przepisu na tę drobiową potrawę, a historycy mają różne zdania co do genezy nazwy i okoliczności, w jakich się pojawiła. Obecnie funkcjonują dwa określenia: kotlet pożarski i kotlet Pożarskiego, przy czym w międzynarodowych restauracjach częściej używa się wersji "Pozharsky cutlet".

Potrawa najprawdopodobniej trafiła na obszar dawnego zaboru rosyjskiego pod koniec XIX wieku. Warszawskie restauracje wówczas wprowadziły ją do swoich kart, co dość łatwo ustalić, ale źródło nazwy nadal jest trudne do ustalenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową

Jedna teorii głosi, że nazwa może pochodzić od nazwiska polskiego lekarza Pomiana-Pożarskiego. Po powstaniu styczniowym lekarz ten został zesłany na Syberię, skąd po pewnym czasie uciekł do Francji. Tam, nad Sekwaną, założył polską restaurację, w której serwował właśnie takie kotlety.

Kotlety pożarskie, według niektórych źródeł, mogą mieć swe korzenie w rosyjskiej tradycji kulinarnej. Jedna z opowieści związana z tym daniem sugeruje, że car Mikołaj I miał odwiedzić karczmę Pożarskiego i tak zachwycić się potrawą, że rozkazał sprowadzić ją na swój dwór.

Jak zrobić kotlety pożarskie?

Do przygotowania kotletów pożarskich potrzebne będą następujące składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 kopiata łyżka masła
  • 2 jajka L
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Jak zrobić kotlety pożarskie? Zaczynamy od zmielenia piersi kurczaka w maszynce, a następnie moczymy kajzerkę w mleku i kroimy świeżą pietruszkę na drobne kawałki. Oddzielamy żółtka od białek, aby z żółtek i masła w temperaturze pokojowej stworzyć jednolitą masę. Tę mieszankę łączymy z mielonym mięsem, dodając do niej kajzerkę, pietruszkę oraz przyprawy w postaci soli i pieprzu, dbając o to, by delikatnie wszystko wymieszać i aby masa zachowała puszystość.

Następnie formujemy owalne kotleciki, zwilżając ręce zimną wodą, by uniknąć przyklejania się masy. Kotleciki panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, najlepiej na średnim ogniu, aż osiągną złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe kotleciki podajemy na gorąco z ziemniakami i surówką, a na zimno świetnie smakują z bułką posmarowaną majonezem.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Elon Musk w ogniu krytyki. Broni Hitlera i Stalina?
Koszmar na Mazurach. Siedem osób w szpitalach
Duchowny zdradził tajemnice konklawe. "Nie da się przewidzieć"
Ten obóz porównują do Auschwitz. Wstrząsające odkrycie w Meksyku
SpaceX planuje pierwszy lot na Marsa. Padła konkretna data
Dziewięć metrów nad ziemią. Niezwykły widok w Yellowstone
O 150 kg więcej listów trafia do Watykanu. Tak wspierają Franciszka
Naukowcy otworzyli sarkofag ze świętą po 500 latach. Sensacja w Hiszpanii
Obowiązkowe szkolenia wojskowe dla mężczyzn. Polacy zabrali głos
Widział ją już z daleka. Od razu chwycił za telefon
Wpadka na spotkaniu z Trumpem. Wszystko się nagrało
19-latek nie opanował auta. Nagranie z Ełku
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić