Idealne placki ziemniaczane. Przepis Ewy Wachowicz zawsze się udaje
Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych i jednocześnie najprostszych dań polskiej kuchni. Chociaż przepis jest krótki i łatwy, to wiele osób ma problem z przyrządzeniem idealnych placków. Ewa Wachowicz podzieliła się swoimi wskazówkami, dzięki którym to danie zawsze się uda.
Placki ziemniaczane to proste i przepyszne danie, które można przygotować z zaledwie kilku składników. Ten przepis uratuje cię kiedy musisz przyrządzić obiad na ostatnią chwilę, a nie masz pomysłu lub nie zdążyłeś zrobić większych zakupów.
Ewa Wachowicz podała swój przepis na to kultowe danie. Oprócz podstawowych składników zaleciła także dodać do środka ser żółty. To nie tylko wzbogaci smak, ale sprawi, że placki w środku będą bardzo miękkie. Ten przepis zawsze się udaje.
Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz. Potrzebne składniki:
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- pół dużej cebuli
- 1 szklanka startego żółtego sera
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu
- sól oraz pieprz
- olej do smażenia
Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania:
- ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach
- dodaj roztrzepane jajko i drobno posiekaną cebulę
- czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków
- dodaj mąkę i wymieszaj z mąką
- przypraw solą i pieprzem
- dodaj starty ser i tyle śmietany lub jogurtu, aby otrzymać gęstą masę
- łyżką formuj niewielkie placki i smaż na oleju
- podawaj z kleksem śmietany lub cukrem
Czytaj także: Domowy Big Mac. Smakuje jak w McDonald's, zrobisz go sam