Jak gotować kalafiora? Prosty trik, żeby uniknąć brzydkiego zapachu

32

Kalafior to zdrowe i smaczne warzywo, które jednak nie jest często wybierane. Wszystko ze względu na charakterystyczny zapach, który uwalnia się podczas gotowania. Okazuje się, że da się go uniknąć.

Jak gotować kalafiora? Prosty trik, żeby uniknąć brzydkiego zapachu
Jak ugotować kalafior? (Pixabay)

Kalafior to bardzo zdrowe warzywo, które powinniśmy dość często spożywać. Jest bogaty w wiele witaminy z grupy B, witaminę C i K1, a także potas, magnez, mangan oraz sporo błonnika pokarmowego. Kalafior działa przeciw nowotworom i łagodzi dolegliwości związane z układem pokarmowym.

Niestety kalafior nie jest wybierany tak często jak inne warzywa. Wszystko przez jego charakterystyczny zapach. Jak się okazuje można go łatwo zneutralizować?

Jak gotować kalafiora?

Do wody, w której gotuje się kalafior, dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej. Inny sposób to dodanie pół szklanki mleka. Smak kalafiora zostanie podkreślony, a nieprzyjemna woń zniknie.

Możesz także dodać listek laurowy w połączeniu z odrobiną soku z cytryny. Pomoże także szczypta gałki muszkatołowej. Składniki te niestety zmienią smak kalafiora.

Powyższe sposoby będą dobra także dla innych "wonnych" warzyw. Wypróbuj je przy gotowaniu brokułów czy brukselki.

Zobacz także: Smacznego: przepis na deser jabłkowy z migdałową kruszonką
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić