Jesienny przepis na pizzę z dyniowym puree i suszonymi pomidorami

4

Jesień to moc kolorów i, rzecz jasna, gromadzenia zapasów. Niekwestionowaną królową stołów o tej porze roku jest dynia. A co jeśli tradycyjne przepisy na potrawy z tej rośliny już się nam "przejadły"? Wtedy czas na pizzę z dyniowym puree i suszonymi pomidorami!

Jesienny przepis na pizzę z dyniowym puree i suszonymi pomidorami
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Pizza jesienią? O tak. W tym przypadku z dyniowym puree i suszonymi pomidorami. Połączenie słodkiej dyni i intensywnie ziołowych pomidorów to niezwykła kompozycja, która pobudzi wiele kubków smakowych!

Pizza z dyniowym puree i suszonymi pomidorami. Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 300g dyni
  • 1/2 opakowania serka z pomidorami dojrzewającymi na słońcu
  • kilka pomidorów suszonych z oliwy
  • 100g sera cheddar
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • listki bazylii
  • sól
  • pieprz

Pizza z dyniowym puree i suszonymi pomidorami. Wykonanie:

  • W wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier.
  • Odstawiamy na około 15 minut.
  • Mąkę łączymy z solą i oliwą, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę z zaczynem drożdżowym.
  • Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne formujemy z niego kulę.
  • Odstawiamy pod przykryciem z bawełnianej ściereczki na około godzinę
  • Dynię kroimy na nieduże kawałki, polewamy oliwą, posypujemy solą i posiekanym chili.
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.
  • Gdy dynia przestygnie, oddzielamy ją od skórki i rozgniatamy na jednolite puree.
  • Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego cienki placek z brzegiem, smarujemy dyniowym puree, układamy warstwę pokrojonej w drobne plastry cebuli, pokrojone na kawałki pomidory suszone i małe porcje serka.
  • Na koniec pizzę posypujemy tartym cheddarem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 20-25 minut.
  • Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić