Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Jeszcze zdążysz! Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Przepis z 1910 roku

2

Wigilia już za dwa dni. Niejedna pani domu od tygodnia szaleje w kuchni szykując 12 przepysznych potraw na świąteczny stół. Jeśli w zamrażarce nie czekają jeszcze na swój wielki dzień, to uspokajamy - jest jeszcze trochę czasu, by przygotować pierogi ze słodką kapustą. Oto przepis z 1910 roku.

Jeszcze zdążysz! Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Przepis z 1910 roku
Jeszcze zdążysz! Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Przepis z 1910 roku (Pixabay)

W wielu domach na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. Zazwyczaj wypełnione są kapustą i grzybami, albo soczewicą. To tradycyjne danie często podawane jest również z dodatkiem masła i cebulki. Choć jego przygotowanie jest nieco pracochłonne, warto pokusić się o ich przygotowanie. Zwłaszcza, że są w polskim menu od lat. Już Maria Ochorowicz-Monatowa publikowała przepis na pierogi ze słodką kapustą.

Wigilia już za pasem. To idealny czas, by przyrządzić pierogi ze słodką kapustą. Ten przepis pochodzi z 1910 roku. Jest banalnie prosty i z pewnością unikatowy. Mało kto stawia obecnie na pierogi z kapustą i... białym serem. Ten dodatek nie jest obowiązkowy, jednak wprowadza do kultowego dania powiew świeżości. Szczegółowy przepis poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pierogi - co zrobić, żeby były idealne?

Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Lista składników

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli

Na farsz:

  • mała główka świeżej kapusty
  • 1 duża cebula, ważne, by nie była gorzka
  • garść mrożonego lub świeżego koperku
  • opcjonalnie zmielony ser biały i bułka tarta (jedna kostka i dwie łyżki)
  • sól świeżo zmielony pieprz

Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Sposób przygotowania

  • kapustę obrać z wierzchnich liści, posiekać drobno
  • następnie zalać ją wrzątkiem, posolić, zagotować
  • na koniec odcedzamy wodę, studzimy
  • na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, solimy, dodajemy kapustę
  • całość smażymy ok. 10 minut
  • dodajemy koperek
  • całość doprawiamy do smaku
  • jeśli robimy farsz z dodatkiem sera, dodajemy go dopiero po wystygnięciu kapusty na sam koniec, dosypujemy bułkę tartą i mieszamy
  • następnie przyrządzamy ciasto na pierogi łącząc wszystkie składniki w jedną całość, zagniatamy, rozwałkowujemy na cienką warstwę i wycinamy równe koła
  • napełniamy je farszem i zamykamy nasze pierogi, które gotujemy partiami aż do wypłynięcia w osolonej wodzie
  • podawać z cebulką i masłem
  • gotowe!
Autor: WIP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 17.02.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tragiczny pożar w Warszawie. Zwęglone zwłoki w kamienicy
Wypadek braci po alkoholu na quadzie. Starszy walczy o życie
Dron spadł koło domu na Podlasiu. Reakcja armii? Zagadkowa
Polski ksiądz zostanie pochowany na Madagaskarze. Mieszkał tam ponad 50 lat
Tatry. Turysta na Rysach potrącił dwie osoby. Małżeństwo w szpitalu
Kierowca ma czuwać w nocy! Twórca powiedział o zachciankach Sergio Ramosa
Dramatyczny wypadek na budowie warszawskiego muzeum. Pracownik spadł do wykopu
Już w przerwie zmieniono komentatora. Pomylił mecz z wiecem politycznym
Bezprecedensowa decyzja prezydenta Torunia. Zakazał "publicznego różańca"
Odeszła Marta Czok. Malarka pracowała do ostatniej chwili
USA mogą złagodzić sankcje dla Białorusi. Zyska też Rosja
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić