Jeszcze zdążysz! Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Przepis z 1910 roku

Wigilia już za dwa dni. Niejedna pani domu od tygodnia szaleje w kuchni szykując 12 przepysznych potraw na świąteczny stół. Jeśli w zamrażarce nie czekają jeszcze na swój wielki dzień, to uspokajamy - jest jeszcze trochę czasu, by przygotować pierogi ze słodką kapustą. Oto przepis z 1910 roku.

Jeszcze zdążysz! Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Przepis z 1910 rokuJeszcze zdążysz! Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Przepis z 1910 roku
Źródło zdjęć: © Pixabay

W wielu domach na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. Zazwyczaj wypełnione są kapustą i grzybami, albo soczewicą. To tradycyjne danie często podawane jest również z dodatkiem masła i cebulki. Choć jego przygotowanie jest nieco pracochłonne, warto pokusić się o ich przygotowanie. Zwłaszcza, że są w polskim menu od lat. Już Maria Ochorowicz-Monatowa publikowała przepis na pierogi ze słodką kapustą.

Wigilia już za pasem. To idealny czas, by przyrządzić pierogi ze słodką kapustą. Ten przepis pochodzi z 1910 roku. Jest banalnie prosty i z pewnością unikatowy. Mało kto stawia obecnie na pierogi z kapustą i... białym serem. Ten dodatek nie jest obowiązkowy, jednak wprowadza do kultowego dania powiew świeżości. Szczegółowy przepis poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi - co zrobić, żeby były idealne?

Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Lista składników

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli

Na farsz:

  • mała główka świeżej kapusty
  • 1 duża cebula, ważne, by nie była gorzka
  • garść mrożonego lub świeżego koperku
  • opcjonalnie zmielony ser biały i bułka tarta (jedna kostka i dwie łyżki)
  • sól świeżo zmielony pieprz

Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Sposób przygotowania

  • kapustę obrać z wierzchnich liści, posiekać drobno
  • następnie zalać ją wrzątkiem, posolić, zagotować
  • na koniec odcedzamy wodę, studzimy
  • na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, solimy, dodajemy kapustę
  • całość smażymy ok. 10 minut
  • dodajemy koperek
  • całość doprawiamy do smaku
  • jeśli robimy farsz z dodatkiem sera, dodajemy go dopiero po wystygnięciu kapusty na sam koniec, dosypujemy bułkę tartą i mieszamy
  • następnie przyrządzamy ciasto na pierogi łącząc wszystkie składniki w jedną całość, zagniatamy, rozwałkowujemy na cienką warstwę i wycinamy równe koła
  • napełniamy je farszem i zamykamy nasze pierogi, które gotujemy partiami aż do wypłynięcia w osolonej wodzie
  • podawać z cebulką i masłem
  • gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył