Jeszcze zdążysz! Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Przepis z 1910 roku

2

Wigilia już za dwa dni. Niejedna pani domu od tygodnia szaleje w kuchni szykując 12 przepysznych potraw na świąteczny stół. Jeśli w zamrażarce nie czekają jeszcze na swój wielki dzień, to uspokajamy - jest jeszcze trochę czasu, by przygotować pierogi ze słodką kapustą. Oto przepis z 1910 roku.

Jeszcze zdążysz! Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Przepis z 1910 roku
Jeszcze zdążysz! Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Przepis z 1910 roku (Pixabay)

W wielu domach na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. Zazwyczaj wypełnione są kapustą i grzybami, albo soczewicą. To tradycyjne danie często podawane jest również z dodatkiem masła i cebulki. Choć jego przygotowanie jest nieco pracochłonne, warto pokusić się o ich przygotowanie. Zwłaszcza, że są w polskim menu od lat. Już Maria Ochorowicz-Monatowa publikowała przepis na pierogi ze słodką kapustą.

Wigilia już za pasem. To idealny czas, by przyrządzić pierogi ze słodką kapustą. Ten przepis pochodzi z 1910 roku. Jest banalnie prosty i z pewnością unikatowy. Mało kto stawia obecnie na pierogi z kapustą i... białym serem. Ten dodatek nie jest obowiązkowy, jednak wprowadza do kultowego dania powiew świeżości. Szczegółowy przepis poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pierogi - co zrobić, żeby były idealne?

Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Lista składników

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli

Na farsz:

  • mała główka świeżej kapusty
  • 1 duża cebula, ważne, by nie była gorzka
  • garść mrożonego lub świeżego koperku
  • opcjonalnie zmielony ser biały i bułka tarta (jedna kostka i dwie łyżki)
  • sól świeżo zmielony pieprz

Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Sposób przygotowania

  • kapustę obrać z wierzchnich liści, posiekać drobno
  • następnie zalać ją wrzątkiem, posolić, zagotować
  • na koniec odcedzamy wodę, studzimy
  • na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, solimy, dodajemy kapustę
  • całość smażymy ok. 10 minut
  • dodajemy koperek
  • całość doprawiamy do smaku
  • jeśli robimy farsz z dodatkiem sera, dodajemy go dopiero po wystygnięciu kapusty na sam koniec, dosypujemy bułkę tartą i mieszamy
  • następnie przyrządzamy ciasto na pierogi łącząc wszystkie składniki w jedną całość, zagniatamy, rozwałkowujemy na cienką warstwę i wycinamy równe koła
  • napełniamy je farszem i zamykamy nasze pierogi, które gotujemy partiami aż do wypłynięcia w osolonej wodzie
  • podawać z cebulką i masłem
  • gotowe!
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić