Jeszcze zdążysz! Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Przepis z 1910 roku
Wigilia już za dwa dni. Niejedna pani domu od tygodnia szaleje w kuchni szykując 12 przepysznych potraw na świąteczny stół. Jeśli w zamrażarce nie czekają jeszcze na swój wielki dzień, to uspokajamy - jest jeszcze trochę czasu, by przygotować pierogi ze słodką kapustą. Oto przepis z 1910 roku.
W wielu domach na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. Zazwyczaj wypełnione są kapustą i grzybami, albo soczewicą. To tradycyjne danie często podawane jest również z dodatkiem masła i cebulki. Choć jego przygotowanie jest nieco pracochłonne, warto pokusić się o ich przygotowanie. Zwłaszcza, że są w polskim menu od lat. Już Maria Ochorowicz-Monatowa publikowała przepis na pierogi ze słodką kapustą.
Czytaj także: Zupa z piernika. Wigilijna wariacja na temat słodyczy
Wigilia już za pasem. To idealny czas, by przyrządzić pierogi ze słodką kapustą. Ten przepis pochodzi z 1910 roku. Jest banalnie prosty i z pewnością unikatowy. Mało kto stawia obecnie na pierogi z kapustą i... białym serem. Ten dodatek nie jest obowiązkowy, jednak wprowadza do kultowego dania powiew świeżości. Szczegółowy przepis poniżej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi - co zrobić, żeby były idealne?
Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Lista składników
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka wrzącej wody
- szczypta soli
Na farsz:
- mała główka świeżej kapusty
- 1 duża cebula, ważne, by nie była gorzka
- garść mrożonego lub świeżego koperku
- opcjonalnie zmielony ser biały i bułka tarta (jedna kostka i dwie łyżki)
- sól świeżo zmielony pieprz
Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Sposób przygotowania
- kapustę obrać z wierzchnich liści, posiekać drobno
- następnie zalać ją wrzątkiem, posolić, zagotować
- na koniec odcedzamy wodę, studzimy
- na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, solimy, dodajemy kapustę
- całość smażymy ok. 10 minut
- dodajemy koperek
- całość doprawiamy do smaku
- jeśli robimy farsz z dodatkiem sera, dodajemy go dopiero po wystygnięciu kapusty na sam koniec, dosypujemy bułkę tartą i mieszamy
- następnie przyrządzamy ciasto na pierogi łącząc wszystkie składniki w jedną całość, zagniatamy, rozwałkowujemy na cienką warstwę i wycinamy równe koła
- napełniamy je farszem i zamykamy nasze pierogi, które gotujemy partiami aż do wypłynięcia w osolonej wodzie
- podawać z cebulką i masłem
- gotowe!