Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|

Kapusta wigilijna Magdy Gessler. Zaskakujący dodatek zmienia wszystko

18
Podziel się:

Kochasz przepisy Magdy Gessler? Chcesz się zainspirować podczas Świąt? Świetnie trafiłaś! Ta kapusta wigilijna to prawdziwe niebo w gębie! Uważaj, bo znika szybko z talerzy!

Kapusta wigilijna Magdy Gessler. Zaskakujący dodatek zmienia wszystko
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Magda Gessler jest niekwestionowaną królową tradycyjnych, polskich przepisów. Te idealnie zaś sprawdzają się na wigilijnym stole. Warto choćby wypróbować przepis na wigilijną kapustę, kierując się wskazówkami słynnej restauratorki. Sposób Gessler na to danie podał portal beszamel.se.pl. Jedno jest pewne - to gratka dla smakoszy tego przysmaku wigilijnego!

Dla wielu osób zaskoczeniem może być dodatek pigwy. Warto jednak ją dodać! Co ciekawe, Gessler tak bardzo lubi to danie, że aż można kupić je w słoikach w jej restauracji.

Kapusta wigilijna à la Magda Gessler. Składniki:

  • 5 dag suszonych prawdziwków
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 4 łyżki oleju lnianego (jeśli nie lubisz jego smaku, użyj innego)
  • 1 jabłko złota reneta
  • 4 owoce pigwy
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Kapusta wigilijna à la Magda Gessler. Wykonanie:

  • Grzyby zalej ciepłą wodą i zostaw na noc, by zmiękły. Następnego dnia opłucz je i ugotuj w około 1,5 szklanki wody. Odcedź.
  • Kapustę posiekaj, nie płucz, aby nie pozbawiać jej smaku. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju i obsmaż na nim kapustę oraz grzyby.
  • Cebule obierz. Do garnka wlej 1 łyżkę oleju, włóż cebule (w całości) i obsmaż.
  • Jabłko umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Dodaj owoce do kapusty. Dorzuć pigwę (w całości) oraz około 1 łyżeczki kminku. Następnie dodaj cebule i duś pod przykryciem. Po kilku minutach dodaj cukier (w zależności od kwaśności kapusty łyżeczkę lub więcej), posól, posyp kminkiem, jeśli jeszcze jest taka potrzeba.
  • Duś przez 40 minut na najmniejszym ogniu. Potem odstaw na 3 godziny i znów duś. I tak dwa do trzech dni.
  • Gdy kapusta będzie gotowa, wyjmij cebulę. Zamroź kapustę i odgrzej ją na krótko przed wigilijną wieczerzą.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(18)
Babcia
5 miesięcy temu
Zrobiłam te kapustę była wstrętna. Pigwa bardzo zakwasila to danie.Jednak udało mi się ją uratować - dodałam przyprawy po swojemu- majeranek, śliwka, miód, pieprz, liść laurowy, ziele masełko. Zjedliśmy😊
STR Kuchë
5 miesięcy temu
Zaskakujący dodatek... Myslicie ze jak dodacie taki zalosny opis to ludzie beda to chetniej czytac? Zenada
Przestańcie
5 miesięcy temu
Pisać Gesler,Gesler bo już szygac się chce tą szydówą bo nikt w Polsce nie potrafi gotować tylko Magda Gesler.
yolek
5 miesięcy temu
"zaskakującym składnikiem tej ze zaskakujaco zaskakującej kapusty jest kapusta" żekł tata najwiekszego wojownika Pandy
KOT
5 miesięcy temu
. Sposób Gessler niech sama wcina te swoje przepsiy
jerzyk
5 miesięcy temu
Skoro pani Gesler Magda pakuje swoją kapustę w słoiki i sprzedaje to chyba nie bardzo ją lubi. Ja zjadam to co lubię.
lolek
5 miesięcy temu
Jeżeli to reklamuje geslerowa to ja dziękuję nie zjem brzydze się....
L.Kow.
5 miesięcy temu
ten specjalny smak bigosu daje gotowanie przez 3 dni. Bo choć są wszystkie składniki bigosu ,to po 1-szym gotowaniu czuć kapustę surowizną. I nie pomagają żadne przprawy.
Krom
5 miesięcy temu
I ile taki bigosik? 200 zł za 100 gram?
polski chłop
5 miesięcy temu
do wigilijnej kapusty z grochem nie potrzeba udziwnień , wystarczy kapusta, groch , suszone grzyby i kminek i resztę przypraw jakie gospodyni i domownicy lubią , bo to polskie proste danie i polska wieczerza a nie jakiś wydziwianie
postoje - obo...
5 miesięcy temu
olej lniany ...jablko , pigwa. dziekuje :))))
Bożena L.
5 miesięcy temu
Pani Gessler nie umie gotować. Moja kapusta wg przepisu mojej Babci, jest lepsza. Dodaję suszone grzyby, śliwki wędzone, podsmażoną cebulę, listek, ziele angielskie, czarny pieprz. Przyprawy w odpowiednich niedużych ilościach. Ważną sprawą jest dobra sama kiszona kapusta.
Kapuściara
6 miesięcy temu
Grzyby po wymoczeniu całą noc a potem po wypłukaniu i wygotowaniu stracą cały smak! Wystarczy je podgotować bez moczenia i z woda z gotowania dodac do kapusty. Poza tym kapusta kiszona kocha smazoną cebulę! Składniki lepiej smazyć na oleju rzepakowym a lniany dodać ten z pierwszego tłoczenia i do porcji, która nie bedzie już zagotowywana, bo po pierwsze zgorzknieje a po drugie straci cenne własciwości. No i zamiast pigwy dodajcie nasze polskie wędzone śliwki, to jest dopiero sztos. Jeszcze trochę podsmazonych na złoto pieczarek i boczniaków, trochę pomidorów, jedna szara reneta i będzie niebo w gębie, niech sie bigosy chowają :) No i jeszcze coś, w programie Madzia sypie całe tony przypraw a tu tylko kminek. Dajcie jeszcze pieprzu, majeranku, tymianku i słodkiej papryki. Obowiązkowo liście laurowe i ziele angielskie i dopiero będzie smak! Smacznego!
Romek
6 miesięcy temu
Ja nie kocham przepisów Magdy Gessler a sama Magdę Gessler. Zawsze mi staje na jej widok.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić