Kapusta wigilijna Magdy Gessler. Zaskakujący dodatek zmienia wszystko

Kochasz przepisy Magdy Gessler? Chcesz się zainspirować podczas Świąt? Świetnie trafiłaś! Ta kapusta wigilijna to prawdziwe niebo w gębie! Uważaj, bo znika szybko z talerzy!

Kapusta wigilijna Magdy Gessler. Zaskakujący dodatek zmienia wszystkoZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube
33

Magda Gessler jest niekwestionowaną królową tradycyjnych, polskich przepisów. Te idealnie zaś sprawdzają się na wigilijnym stole. Warto choćby wypróbować przepis na wigilijną kapustę, kierując się wskazówkami słynnej restauratorki. Sposób Gessler na to danie podał portal beszamel.se.pl. Jedno jest pewne - to gratka dla smakoszy tego przysmaku wigilijnego!

Dla wielu osób zaskoczeniem może być dodatek pigwy. Warto jednak ją dodać! Co ciekawe, Gessler tak bardzo lubi to danie, że aż można kupić je w słoikach w jej restauracji.

Kapusta wigilijna à la Magda Gessler. Składniki:

  • 5 dag suszonych prawdziwków
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 4 łyżki oleju lnianego (jeśli nie lubisz jego smaku, użyj innego)
  • 1 jabłko złota reneta
  • 4 owoce pigwy
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Kapusta wigilijna à la Magda Gessler. Wykonanie:

  • Grzyby zalej ciepłą wodą i zostaw na noc, by zmiękły. Następnego dnia opłucz je i ugotuj w około 1,5 szklanki wody. Odcedź.
  • Kapustę posiekaj, nie płucz, aby nie pozbawiać jej smaku. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju i obsmaż na nim kapustę oraz grzyby.
  • Cebule obierz. Do garnka wlej 1 łyżkę oleju, włóż cebule (w całości) i obsmaż.
  • Jabłko umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Dodaj owoce do kapusty. Dorzuć pigwę (w całości) oraz około 1 łyżeczki kminku. Następnie dodaj cebule i duś pod przykryciem. Po kilku minutach dodaj cukier (w zależności od kwaśności kapusty łyżeczkę lub więcej), posól, posyp kminkiem, jeśli jeszcze jest taka potrzeba.
  • Duś przez 40 minut na najmniejszym ogniu. Potem odstaw na 3 godziny i znów duś. I tak dwa do trzech dni.
  • Gdy kapusta będzie gotowa, wyjmij cebulę. Zamroź kapustę i odgrzej ją na krótko przed wigilijną wieczerzą.
Źródło artykułu: o2pl

Wybrane dla Ciebie

Niewielu maturzystów wybrało te przedmioty. Dziś egzaminy
Niewielu maturzystów wybrało te przedmioty. Dziś egzaminy
Obudził ją hałas. Narzeka na koszenie. "Komu przeszkadza trawa?"
Obudził ją hałas. Narzeka na koszenie. "Komu przeszkadza trawa?"
Była świadkiem Jehowy. Postanowiła odejść. Zapłaciła dużą cenę
Była świadkiem Jehowy. Postanowiła odejść. Zapłaciła dużą cenę
Nie tylko Niemcy. Polski kurort stawia na Czechów
Nie tylko Niemcy. Polski kurort stawia na Czechów
Henryk Jaskuła samotnie opłynął Ziemię. Mija 45 lat od niezwykłego wyczynu
Henryk Jaskuła samotnie opłynął Ziemię. Mija 45 lat od niezwykłego wyczynu
Rosjanin narzeka na lot Ryanairem. "Czegoś takiego nie widziałem"
Rosjanin narzeka na lot Ryanairem. "Czegoś takiego nie widziałem"
Przyjechał na komunię dziecka. Z imprezy zabrała go policja
Przyjechał na komunię dziecka. Z imprezy zabrała go policja
Położyli się obok toalety. Skandal w Piekarach Śląskich
Położyli się obok toalety. Skandal w Piekarach Śląskich
Co szósty samochód do 2028 roku. Jesteśmy u progu zmian
Co szósty samochód do 2028 roku. Jesteśmy u progu zmian
Brytyjska stewardessa oskarżona o przemyt narkotyków. Może trafić do "piekła"
Brytyjska stewardessa oskarżona o przemyt narkotyków. Może trafić do "piekła"
Strach nad Bałtykiem. Doniesienia o chorobie Zalewu Wiślanego
Strach nad Bałtykiem. Doniesienia o chorobie Zalewu Wiślanego
800 tys. dolarów tygodniowo. Tyle będą płacić Rosji za ochronę
800 tys. dolarów tygodniowo. Tyle będą płacić Rosji za ochronę