Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 
aktualizacja 

Lubisz śniadania na słodko? Sprawdź ten przepis na bułeczki. Poprosisz o więcej

2

Bułeczki z cukrem i rodzynkami idealnie sprawdzają się jako śniadanie, jak i przekąska, którą poczęstujemy naszych gości. W dodatku możemy do nich dodać dżem, czekoladę albo inny ulubiony składnik.

Lubisz śniadania na słodko? Sprawdź ten przepis na bułeczki. Poprosisz o więcej
Bułeczki z cukrem i rodzynkami (Unsplash.com, Ben Stein)

Bułeczki z cukrem i rodzynkami należy piec w piekarniku. Proces ich przygotowania przypomina pieczenie ciasta, w dodatku przy wykorzystaniu najbardziej podstawowych produktów spożywczych.

Bułeczki z cukrem i rodzynkami: potrzebne składniki

  • pół szklanki rodzynek
  • pół kostki masła
  • dwie szklanki mąki
  • szczypta soli
  • dwie łyżeczki sody oczyszczonej
  • szklanka mleka

Bułeczki z cukrem i rodzynkami: sposób przygotowania

  • Pokrój kostkę masła na mniejsze kawałki. Następnie ugniataj je z mąką, aż uzyskasz jednolitą masę.
  • Do mąki z masłem dodaj sól, sodę, cukier puder oraz rodzynki, po czym znowu zagnieć ciasto. Po wszystkim powoli dodawaj do niego mleko, od razu mieszając składniki.
  • Wysyp mąkę na stolnicę, a następnie obtaczaj w niej ciasto. Kiedy przestanie się lepić, podziel je na mniejsze kawałki, z których uformujesz kulki.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz bułeczki na tacy wyłożonej papierem do pieczenia.

Po około 10-12 minutach bułeczki powinny być gotowe – wyrośnięte i zarumienione. Przed jedzeniem odczekaj, aż ostygną. Możesz podawać je bez żadnych dodatków lub posmarować dżemem czy czekoladą. Najlepiej smakują ze szklanką mleka.

Zobacz także: Zobacz też: Cynamonowe bułeczki. Szwedzi się zajadają
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić