Najszybsza szarlotka na świecie, bez wyrabiania ciasta. Znasz ten trik?
Najszybszą szarlotkę na świecie przygotujesz bez wyrabiania lub zagniatania wcześniej ciasta. Trik polega na tym, że wystarczy do formy wsypać suche składniki, dodać jabłka i wstawić ciasto do piekarnika. Nic prostszego.
Przygotowanie ekspresowej szarlotki zajmie ci dosłownie kilka minut. Nie musisz oddzielnie wyrabiać ciasta, wystarczy wsypać so blaszki suche produkty, na to wyłożyć jabłka i upiec ciasto w piekarniku. Nic prostszego, ta szarlotka uda się nawet najmniej doświadczonym gospodyniom. Pamiętaj, by wybierać soczyste jabłka, bo to sok z jabłek podczas pieczenia wiąże sypkie składniki.
Czytaj także: Lubisz kokos? Spróbuj fit batonów bounty
Przepis na ekspresową szarlotkę. Potrzebne składniki:
- 2 szkl. mąki
- 2 szkl. kaszy manny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szkl. cukru (możesz dać mniej)
- ok. 2,5 kg kwaśnych jabłek
- 200 g zimnego masła
Czytaj także: Szybkie pączki. Bez drożdży, gotowe w 15 minut
Przepis na ekspresową szarlotkę. Sposób wykonania:
- jabłka obierz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach i wymieszaj z 3 łyżkami cukru
- kaszę manną wymieszaj z mąką, cukrem oraz proszkiem do pieczenia i podziel na 3 części
- formę o wymiarach 25x36 cm wyłóż papierem do pieczenia
- wsyp jedną część suchych składników, na to wyłóż połowę jabłek
- jabłka pokryj drugą częścią suchych składników
- wyłóż resztę jabłek i posyp trzecią cześcią sypkich składników
- na wierzch szarlotki pokrój masło lub zetrzyj je na tarce, tak by pokryło całą powierzchnię szarlotki
- ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st C. piekarnika i piecz ok. 60 minut
- przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem
Czytaj także: Takich ziemniaków jeszcze nie jadłeś! Lekkie jak chmurka