Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Najlepszy dodatek do kawy? Tego byście się nie spodziewali

15

Dla nikogo nie jest zaskoczeniem łączenie kawy z syropami, mlekiem czy gałką lodów. Z mniej tuczących dodatków wystarczy wymienić choćby cynamon. Jednak dietetyk Bartek Kulczyński zwraca uwagę na jeden wartościowy dodatek, który zaskakuje.

Najlepszy dodatek do kawy? Tego byście się nie spodziewali
Takiej kawy pewnie jeszcze nie próbowaliście! (Pixabay)

Zdecydowanie buraki nie są czymś, co przychodzi nam do głowy, gdy myślimy o kawie. Z założenia nie jest to przecież produkt słodki, a sok z buraków ma lekko kwaskowaty posmak. Ale skoro z buraków można robić brownie - to czemu nie dodać soku z buraków do kawy?

Wartościowy dodatek

Pijąc sok z buraka regularnie obniżamy ciśnienie krwi. Do tego poprawiamy naszą wydolność fizyczną. Co prawda sama kawa podnosi nasze ciśnienie tętnicze, ale dzięki połączeniu jej z sokiem z buraka, otrzymujemy lekkie pobudzenie przy jednoczesnym "nie wyprowadzaniu naszego organizmu z równowagi".

Dodaj dwa do dwóch, aby otrzymać zdrowie

Także kawa ma liczne właściwości zdrowotne. Wiadomo, że działa terapeutycznie, co oznacza że obniża stres i obniża ryzyko depresji. Zmniejsza też ryzyko cukrzycy a dzięki regularnemu spożywaniu - może nawet o 60 proc. obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Grozi nam chleb za 10 zł? "Sytuacja może być nieciekawa"

Dzięki kawie możemy też poprawić swój wygląd. Jej ziarna zawierają polifenole, które chronią przed promieniowaniem UV. A zatem mała czarna i na plażę! Do tego napój ten jest bogaty w antyoksydanty, które spowalniają proces starzenia. Dzięki zawartej w kawie kofeinie możemy nawet o 20 proc. przyspieszyć przemianę materii w naszym organizmie.

Trwa ładowanie wpisu:instagram

Co ważne: najlepsza kawa to ta bez dodatku syropów i cukru!

Latte buraczane polecane przez dietetyka Bartka Kulczyńskiego to połączenie espresso z 125 ml soku z buraka oraz 250 ml mleka lub napoju roślinnego. Całość można (ale nie trzeba) dosłodzić odrobiną erytrolu lub miodu i posypać cynamonem.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić