aktualizacja 

Nietypowy pomysł na sałatę. Będziecie zaskoczeni efektem

11

Do Polski zawitał już sezon grillowy. Na stołach królują kiełbaski i karkówka. Jeśli te przysmaki już wam się znudziły, spróbujcie czegoś zupełnie innego - grillowanej sałaty! Może brzmi nietypowo, ale gwarantujemy, że nie pożałujecie!

Nietypowy pomysł na sałatę. Będziecie zaskoczeni efektem
Przepis na grillowaną sałatę rzymską (Getty Images, Lisa Romerein)

Sałata to warzywo świetnie nam znane. Zwykle podajemy ją mało oryginalnie, podążając wiernie za utartymi schematami. Kładziemy listek na kanapce lub dodajemy do prostych sałatek. Jak się okazuje, potencjał tej rośliny jest o wiele większy. Niewiele osób wie, że sałata może smakować wyśmienicie także na ciepło, np. z grilla.

Przepis na grillowaną sałatę. Potrzebne składniki

  • 3 główki sałaty rzymskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Przepis na grillowaną sałatę. Sposób przygotowania

  • Sałatę umyj, osusz, a każdą główkę przekrój wzdłuż na pół.
  • Połówki nasmaruj od wewnątrz oliwą, natrzyj przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Tak przygotowaną sałatę ułóż na ruszcie i grilluj po kilka minut z każdej strony, aż warzywo lekko zmięknie, a brzegi staną się złocisto-brązowe.
  • Przed podaniem sałatę skrop sokiem z cytryny.

Grillowaną sałatę można spożywać jako samodzielne danie z ulubionym sosem lub podawać jako dodatek, np. do mięsa. Potrawę tę można też przygotować na patelni grillowej - w dokładnie ten sam sposób. Smacznego!

Zobacz także: Smacznego: Przepis na roślinne burgery
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić