Włoski przepis Ewy Wachowicz. Takich naleśników jeszcze nie jadłeś
Kochasz Włochy i marzą Ci się już wakacje? Przenieś się tam, choć na chwilę dzięki Ewie Wachowicz. Jej naleśniki zapiekane po bolońsku to prawdziwa uczta dla podniebienia każdego miłośnika kuchni słonecznej Italii.
Źródło zdjęć: © YouTube
Naleśniki zapiekane po bolońsku? Dokładnie tak! Ewa Wachowicz ma na nie przepis. Tylko uwaga - są tak pyszne, że lepiej od razu zaopatrzyć się w dużą ilość, ponieważ znikają z talerzy jeszcze szybciej niż się na nich pojawiają! Mniam!
PiS i Konfederacja w koalicji? Zaskakujące słowa w Sejmie
Naleśniki po bolońsku wg. Ewy Wachowicz. Składniki:
- kilka naleśników "z wczoraj"
- Farsz boloński:
- 500 g mielonej wołowiny
- puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
- pieprz
- Sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- ¾ szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- Dodatkowo:
- tarta mozzarella
- świeża bazylia
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Naleśniki po bolońsku wg. Ewy Wachowicz. Wykonanie:
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym maśle.
- Dorzucić mięso.
- Wymieszać.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Przyprawić oregano i bazylią oraz solą i pieprzem.
- Dorzucić pomidory – wraz z zalewą.
- Farsz nałożyć na naleśniki i złożyć podobnie jak krokiety.
- Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Zrobić beszamel.
- Masło roztopić.
- Wsypać mąkę.
- Wymieszać i zasmażyć.
- Zalać mlekiem.
- Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową.
- Posolić i gotować aż sos zacznie gęstnieć.
- Beszamelem zalać naleśniki.
- Na wierzch poszarpać mozzarellę.
- Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Udekorować bazylią i od razu podawać.
Źródło artykułu: o2pl