Obiad z jajek, czyli szakszuka po polsku

2

Wystarczy kilka drobnych zmian, aby popularna w bliskowschodniej kuchni szakszuka stała się typowo polskim daniem, które możemy przyrządzić zaledwie z kilku łatwo dostępnych w każdej kuchni składników. Szakszuka po polsku świetnie nadaje się na obiad.

Obiad z jajek, czyli szakszuka po polsku
Szakszuka (Pixabay, Dana Tentis)

Szakszuka oznacza bałagan, ale przy odrobinie pomysłowości to proste i zarazem światowe danie można przyrządzić sprzątając domową lodówkę. Wystarczy, że do jajek i sosu pomidorowego dodamy kilka dodatków, zalegających w naszej kuchni. Odrobina boczku lub pozostałych z wczorajszego obiadu ziemniaków sprawi, że szakszuka nabierze typowo polskich smaków.

Szakszuka po polsku. Potrzebne składniki:

  • Puszka pulpy pomidorowej lub pół litra gęstego przecieru
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • cztery jajka
  • (opcjonalnie) 2-3 ugotowane ziemniaki
  • 3-4 plastreki boczku lub innej wędliny
  • cukier
  • przyprawy
  • oliwa

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pyszna fasolka po bretońsku

Szakszuka po polsku. Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć pokrojoną w pióra cebulę. Następnie dorzuć skrojoną paprykę oraz większe składniki ( pokrojone w plastry ziemniaki lub wędlina w paskach), które chcesz dodać do polskiej szakszuki.
  • Dodaj czosnek i chilli. Wszystko zamieszaj aby nie przywierało.
  • Gdy ziemniaki i wędlina zaczną się widocznie przypiekać, wlej pulpę pomidorową lub zmiksowane pomidory. Dodaj przyprawy i mieszaj aby odparowała woda z sosu.
  • Gdy sos będzie dostatecznie gęsty i gorący, wbij na niego jajka. Nie mieszaj, zostaw aż zetną się w wysokiej temperaturze. Można patelnię przykryć pokrywką, aby jajka lepiej się ścięły.
  • Podawaj ze świeżym pieczywem.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić