Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Jacek Dyrdak | 

Pizza z grilla. Przepis, którym zaskoczysz znajomych

3

Ten przepis zaskoczy wszystkich. Miny znajomych będą bezcenne, kiedy im powiesz, że na grilla zaserwujesz… pizzę.

Pizza z grilla. Przepis, którym zaskoczysz znajomych
Pizza z grilla to danie, które z pewnością zaskoczy Twoich znajomych. (fot. o2.pl)

Pizza z grilla – brzmi niewiarygodnie, ale to prawda. Co więcej, przepis jest naprawdę prosty, a efekt może być nawet lepszy niż w przypadku pizzy z piekarnika.

Przepis na pizzę z grilla. Potrzebne składniki

Ciasto

  • 500 ml mąki typu 450
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • olej

Sos

  • Słoik koncentratu pomidorowego
  • Suszone oregano – ilość wedle uznania
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Składniki na pizzy

  • Starty ser
  • Pieczarki

Przepis na pizzę z grilla. Sposób przygotowania

Ciasto

  • Drożdże umieszczamy na dnie kubka i zasypujemy cukrem, a całość zalewamy ciepłą wodą tak, żeby przykryła drożdże, po czym wszystko mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą
  • Wymieszane drożdże z wodą wylewamy na wysypaną na stolnicy lub blacie mąkę, do której wlewamy jeszcze szklankę ciepłej wody, i dodajemy szczyptę soli i kapkę oleju
  • Wyrabiamy ciasto – jeśli jest zbyt wilgotne, dodajemy mąkę
  • Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem – na około godzinę

Sos

  • Łączymy wszystkie składniki i mieszamy

Przechodzimy do najważniejszego – pizza na grillu

  • Gdy ciasto już wyrosło, zaczynamy z niego przygotowywać spód do pizzy, a właściwie – 2 spody, bo na tyle starczy nam ciasta
  • Ważne! Spód musi być grubszy, a jego średnica mniejsza niż w przypadku pizzy z piekarnika, dlatego najlepiej nie rozwałkowywać ciasta, tylko uformować je rękami. Najlepiej, żeby grubość ciasta odpowiadała mniej więcej długości paznokcia
  • Tak "rozwałkowane" ciasto kładziemy na grilla. Grill musi być bardzo dobrze rozgrzany
  • Nie bój się! Jeśli ciasto jest grube, a grill dobrze rozgrzany – ciasto nie zacznie "przeciekać" przez ruszt i nie wyląduje w węglu
  • Grillujemy ciasto przez 3/4 minuty - pilnuj go, oglądaj spód od dołu, bo przy dobrze rozgrzanym grillu ciasto będzie gotowe szybciej, niż myślisz!
  • Kiedy jedna strona jest już gotowa, przewracamy ciasto na drugą (m.in. dlatego musi być grube i małe – w innym razie mielibyśmy spore problemy podczas przewracania!) i grillujemy mniej więcej tyle samo. To jest też pora na to, by nanieść na zgrillowaną już stronę pizzy sos, a także posypać serem i pieczarkami
  • Uwaga! Nakładanie sosu i posypywanie serem i pieczarkami musi się odbywać szybko. Pizza będzie gotowa już niedługo, dlatego warto się pospieszyć, żeby ser dobrze się rozpuścił
Przepis na pizzę z grilla
Składniki kładziemy, gdy pizza jest jeszcze na grillu. Ale uwaga! Na tę stronę, która jest już opieczona. (fot. o2.pl)

I gotowe! Prawda, że pyszne? Możesz oczywiście dodać swoje ulubione dodatki, my zrobiliśmy pizzę w wersji najprostszej. Zobacz też inne nasze przepisy na pizzę.

Zobacz także: Perfekcyjne ciasto na pizzę
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Na mieszkańców padł blady strach. Coraz więcej takich sytuacji
Bezdomny złożył wniosek o zasiłek. Dowiedział się, że jest milionerem
Przeżyła katastrofę samolotu w Toronto. Pokazała dramatyczne nagranie
Nie żyje "ojciec Nutelli". Francesco Rivella miał 97 lat
Polka uważa się za Madeleine McCann. Pokazuje nowe dowody
Były ambasador Ukrainy komentuje. Panuje chaos wobec zakończenia wojny
Atak rekina na Karaibach. Rodzina poszkodowanej zabrała głos
Wyniki Lotto 17.02.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje 19-letni kierowca BMW. 10 minut później poinformowano o kolejnym śmiertelnym wypadku
Tragiczny pożar w Warszawie. Zwęglone zwłoki w kamienicy
Wypadek braci po alkoholu na quadzie. Starszy walczy o życie
Dron spadł koło domu na Podlasiu. Reakcja armii? Zagadkowa
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić