Jacek Dyrdak| 

Pizza z grilla. Przepis, którym zaskoczysz znajomych

3

Ten przepis zaskoczy wszystkich. Miny znajomych będą bezcenne, kiedy im powiesz, że na grilla zaserwujesz… pizzę.

Pizza z grilla. Przepis, którym zaskoczysz znajomych
Pizza z grilla to danie, które z pewnością zaskoczy Twoich znajomych. (fot. o2.pl)

Pizza z grilla – brzmi niewiarygodnie, ale to prawda. Co więcej, przepis jest naprawdę prosty, a efekt może być nawet lepszy niż w przypadku pizzy z piekarnika.

Przepis na pizzę z grilla. Potrzebne składniki

Ciasto

  • 500 ml mąki typu 450
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • olej

Sos

  • Słoik koncentratu pomidorowego
  • Suszone oregano – ilość wedle uznania
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Składniki na pizzy

  • Starty ser
  • Pieczarki

Przepis na pizzę z grilla. Sposób przygotowania

Ciasto

  • Drożdże umieszczamy na dnie kubka i zasypujemy cukrem, a całość zalewamy ciepłą wodą tak, żeby przykryła drożdże, po czym wszystko mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą
  • Wymieszane drożdże z wodą wylewamy na wysypaną na stolnicy lub blacie mąkę, do której wlewamy jeszcze szklankę ciepłej wody, i dodajemy szczyptę soli i kapkę oleju
  • Wyrabiamy ciasto – jeśli jest zbyt wilgotne, dodajemy mąkę
  • Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem – na około godzinę

Sos

  • Łączymy wszystkie składniki i mieszamy

Przechodzimy do najważniejszego – pizza na grillu

  • Gdy ciasto już wyrosło, zaczynamy z niego przygotowywać spód do pizzy, a właściwie – 2 spody, bo na tyle starczy nam ciasta
  • Ważne! Spód musi być grubszy, a jego średnica mniejsza niż w przypadku pizzy z piekarnika, dlatego najlepiej nie rozwałkowywać ciasta, tylko uformować je rękami. Najlepiej, żeby grubość ciasta odpowiadała mniej więcej długości paznokcia
  • Tak "rozwałkowane" ciasto kładziemy na grilla. Grill musi być bardzo dobrze rozgrzany
  • Nie bój się! Jeśli ciasto jest grube, a grill dobrze rozgrzany – ciasto nie zacznie "przeciekać" przez ruszt i nie wyląduje w węglu
  • Grillujemy ciasto przez 3/4 minuty - pilnuj go, oglądaj spód od dołu, bo przy dobrze rozgrzanym grillu ciasto będzie gotowe szybciej, niż myślisz!
  • Kiedy jedna strona jest już gotowa, przewracamy ciasto na drugą (m.in. dlatego musi być grube i małe – w innym razie mielibyśmy spore problemy podczas przewracania!) i grillujemy mniej więcej tyle samo. To jest też pora na to, by nanieść na zgrillowaną już stronę pizzy sos, a także posypać serem i pieczarkami
  • Uwaga! Nakładanie sosu i posypywanie serem i pieczarkami musi się odbywać szybko. Pizza będzie gotowa już niedługo, dlatego warto się pospieszyć, żeby ser dobrze się rozpuścił

I gotowe! Prawda, że pyszne? Możesz oczywiście dodać swoje ulubione dodatki, my zrobiliśmy pizzę w wersji najprostszej. Zobacz też inne nasze przepisy na pizzę.

Zobacz także: Perfekcyjne ciasto na pizzę
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić