Prawdziwa bomba witaminowa na odporność. Przepis na sok jesienny

0

Jesień zbliża się nieubłaganie, więc powoli możemy krótkie topy i spódniczki odkładać do szafy. Ciepłe ubrania jednak nie wystarczą, by uchronić nas przed chłodniejszymi dniami i nocami. Potrzebne jest wzmocnienie odporności. Do tego najlepiej służą warzywa i owoce, jednak jeśli nie masz czasu na wymyślne dania proponujemy szybką i smaczną alternatywę - sok jesienny. To prawdziwa witaminowa bomba!

Prawdziwa bomba witaminowa na odporność. Przepis na sok jesienny
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Szukasz perfekcyjnego sposobu na zwiększenie odporności dla siebie i dzieci przed jesienno-zimowym okresem? Słusznie robisz - lepiej zapobiegać niż leczyć.

Nie musisz jednak szprycować się witaminami kupionymi w aptece - wystarczy, że uzbroisz się w owoce i warzywa. Gdy jednak nie masz czasu na gotowanie, obieranie i obmyślanie, gdzie by jeszcze mogły się sprawdzić, mamy dla ciebie łatwiejszą i zdecydowanie mniej czasochłonną alternatywę - przyrządź sok jesienny.

To prawdziwa bomba witamin. Zawarte w nim buraki mają mnóstwo witamin z grupy B oraz C,A,E i K. Oprócz tego masę minerałów. Podobnie zresztą jak jabłka, które dodatkowo zawierają beta karoten i są źródłem błonnika pokarmowego (szczególnie pektyny). A jeśli to cię jeszcze nie przekonuje, to miej świadomość, że imbir, który również wchodzi w skład soku obfituje w potas, sód, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź, kwas pantoneowy i niacynę, która dodatkowo pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie.

Kalarepa z kolei działa grzybobójczo i bakteriobójczo, wspomaga funkcjonowanie wzroku oraz oczyszcza organizm z toksyn. Dodatek pietruszki pomaga zapobiegać niedokrwistości i pozytywnie wpływa na stan naskórka oraz narząd wzroku. Oprócz tego jest to roślina o wysokiej zawartości witaminy C oraz źródło folianów. Nie czekaj i spróbuj już dziś!

Sok jesienny. Składniki:

  • 3 podłużne buraki
  • 1 jabłko
  • 2 cm imbiru
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 kalarepa

Sok jesienny. Sposób przygotowania:

  • Buraki i imbir obrać ze skórki.
  • Wszystkie składniki pokroić na mniejsze kawałki.
  • Umieścić je w sokowirówce i wycisnąć z nich sok.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić