aktualizacja 

Prosty i szybki deser. Jego wielbicielem był marszałek Piłsudski

1

Choć niewiele osób być może o tym wie, ale marszałek Piłsudski był wielkim wielbicielem słodyczy. Jego ulubiony deser jest podobny do współczesnych puddingów chlebowych. Ten przepis skradnie Wasze serca!

Prosty i szybki deser. Jego wielbicielem był marszałek Piłsudski
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Łatwy i szybki deser? Brzmi jak poezja. Ale właśnie taki był ten, który był tak uwielbiany przez marszałka Piłsudskiego. Jest słodki, pyszny i wyczarujesz go ze składników, które masz w swojej lodówce lub spiżarni. Ostrzegamy - znika z talerzy bardzo szybko!

Ulubiony deser marszałka Piłsudskiego. Składniki:

  • 300 g konfitury jabłkowej lub pieczonych jabłek z cynamonem
  • 5 czerstwych bułeczek (np. kajzerek)
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 10 żółtek
  • 100 g masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich

Ulubiony deser marszałka Piłsudskiego. Wykonanie:

  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wysmaruj połową masła.
  • Bułki pokrój w dużą kostkę lub porwij na kawałki.
  • Połowę z nich wyłóż na dno foremki.
  • Na nich ułóż prażone jabłka i garść posiekanych orzechów.
  • Następnie przykryj je pozostałymi kawałkami bułki.
  • Na wierzchu ułóż plasterki masła.
  • Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę.
  • Dodaj do nich śmietankę oraz skórkę z cytryny.
  • Całość dokładnie wymieszaj.
  • Tak powstałą masą zalej bułki z jabłkami.
  • Wierzch formy posyp pozostałymi orzechami włoskimi.
  • Całość piecz przez godzinę w temperaturze 110 stopni Celsjusza.
  • Leguminę podawaj przestudzoną z dodatkową porcją jabłek lub lodów.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić