Przepis na ciasto migdałowe. Takie, jak w Ikei

14

Delikatne, kremowe, migdałowe. To ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Możesz je dostać w Ikei, albo zacznie taniej zrobić samemu, bo mamy na nie przepis.

Przepis na ciasto migdałowe. Takie, jak w Ikei
Ciasto takie, jak z Ikei. (YouTube)

Przepis na ciasto jak z Ikei. Składniki:

  • 4 białka jaj
  • 140 g migdałów zmielonych na drobno
  • 80 g cukru szczypta soli


krem:


  • 4 żółtka
  • 70 gramów cukru
  • 4 g cukru waniliowego
  • 100 ml śmietanki
  • 125 g masła
  • 50 g prażonych płatków migdałów do posypania

Przepis na ciasto jak z Ikei. Wykonanie:

  • Białka oddziel od żółtek, żółtka odstaw na bok
  • Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier podczas miksowania
  • Do sztywnej białkowej piany dodaj partiami zmielone na drobno migdały, wymieszaj delikatnie szpatułką tak, by piana nie opadła
  • Przygotuj dwie blaszki o średnicy 20 cm, spód wyłóż papierem do pieczenia
  • Ciasto podziel na dwie części wykładając do blaszek
  • Piecz ok 20-25 minut w temp. 180 stopni
  • Przygotuj krem: w rondelku wymieszaj żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i śmietanką
  • Masę podgrzej na małym ogniu i gotuj do zgęstnienia ciągle mieszając, odstaw do wystudzenia
  • Zimne masło ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę z żółtek, dokładnie wymieszaj
  • Ciasto pomóż na paterze, na której będzie podawane, posmaruj je kremem i przykryj drugim ciastem
  • Pozostałą częścią kremu posmaruj na wierzch i boki
  • Obsyp prażonymi płatkami migdałów
Zobacz także: Wegańska pascha wielkanocna. Dla osób, które muszą dbać o zdrowie
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić