Przepis na ciasto o smaku coca-coli. Idealny deser na Dzień Dziecka

7

Dziś obchodzimy Dzień Dziecka. To idealna okazja, aby wypróbować ciasta o smaku jednego z najpopularniejszych napojów gazowanych, czyli coca-coli. Mimo że jego nazwa brzmi dość "egzotycznie", w rzeczywistości jest łatwiejsze w przygotowaniu niż wiele popularnych deserów.

Przepis na ciasto o smaku coca-coli. Idealny deser na Dzień Dziecka
Ciasto o smaku coca-coli – brzmi jak nieosiągalne marzenie? Nie z tym przepisem! (Getty Images, Anna Pustynnikova)

Ciasto o smaku coca-coli z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym, lecz także ich rodzicom i starszemu rodzeństwu. Składniki do jego wykonania zakupimy w praktycznie każdym sklepie spożywczym – może wspólna wyprawa, a później przygotowywanie będzie dobrym pomysłem na rozpoczęcie świętowania Dnia Dziecka?

Przepis na ciasto o smaku coca-coli – potrzebne składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • jedna puszka coca-coli
  • szklanka drobno posiekanego masła
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 jajka
  • pół szklanki maślanki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki do przygotowania polewy

  • jedna puszka coca-coli
  • pół szklanki drobno pokrojonego masła
  • 1/4 szklanki kakao
  • 4 szklanki cukru pudru

Przepis na ciasto o smaku coca-coli – sposób przygotowania

  • W misce umieść pięć pierwszych składników z listy i dokładnie wymieszaj.
  • W garnuszku umieść coca-colę, masło i kakao. Mieszaj je, jednocześnie podgrzewając na małym ogniu, aż całkowicie się połączą.
  • Odstaw garnuszek z palnika. Wymieszaj jajka, maślankę i wanilię. Zmiksuj lub wymieszaj składniki, a kiedy utworzą jednolitą masę, dodaj mąkę.
  • Wysmaruj blachę do pieczenia masłem, aby uniknąć przywierania. Wylej na nią masę – ciasto należy piec przez około 35-40 minut w temperaturze 300 stopni Celsjusza.
  • W oczekiwaniu na upieczenie się masy, przygotuj polewę do ciasta. W tym celu zagotuj w garnuszku coca-colę, a kiedy jej ilość zmniejszy się o około połowę, dodaj pozostałe składniki, jednocześnie cały czas mieszając.

Tak przygotowaną polewę należy wylać na ciasto, gdy tylko zostanie wyjęte z piekarnika. Zanim przystąpisz do posiłku, odczekaj kilka godzin albo nawet jedną noc, aby się "ustało".

Zobacz także: Zobacz też: Obłędny przepis na miodownik z serem i orzechami w karmelu
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić