aktualizacja 

Przepis na corn dogi z mozzarelli. Nie tylko dla fanów sera!

1

Corn dogi to popularny street food szczególnie w USA. W Polsce nie cieszy się aż taką popularnością, a szkoda, bo to naprawdę smaczna przekąska. A gdyby tak parówkę wymienić na ser?

Przepis na corn dogi z mozzarelli. Nie tylko dla fanów sera!
Corn dog z mozzarellą. (YouTube)

Corn dogi to bardzo popularny uliczny street food. Nie dość, że można go kupić w food truckach, to można odgrzać sobie jego mrożoną wersję samemu w domu. Ci bardziej ambitni kupią gotową mieszankę ciasta do corn dogów, a ci za pan brat z kuchnią przyrządzą wszystko sami. Co ciekawe, mozzarella corn dog jest przekąską bardziej popularną w Korei. Zrobienie jej samemu w Polsce to wcale nie taka trudna sprawa!

Przepis na mozzarella corn dogi. Potrzebne składniki:

  • 200 g twardej mozzarelli w bolku
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 500 ml oleju do smażenia
  • potrzebne też będą: patyczki do szaszłyków

Przepis na mozzarella corn dogi. Sposób wykonania:

  • Mozzarellę pokrój na mniejsze bloczki o długości ok. 10 cm (tak, by zajmowały mniej więcej połowę wykałaczki)
  • W większej misce wymieszaj obie mąki, proszek do pieczenia i sól
  • Dodaj mleko i jajko, dokładnie zmiksuj do powstania gęstej masy
  • Ser nakłuj wzdłuż na wykałaczkę, zamocz obficie w porcji ciasta i smaż na głębokim rozgrzanym oleju trzymając ostrożnie za patyczek aż ciasto nie będzie rumiane

Mozzarella corn dogi najlepiej jeść od razu na ciepło, gdy ser w środku jest idealnie ciągnący. Gotową przekąskę możesz na chwilę odłożyć na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu po smażeniu.

Zobacz także: Arancini – ryżowe kulki prosto z Sycylii
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić