Przepis na corn dogi. Prosty sposób na parówki

4

Wykonanie corn dogów jest naprawdę bardzo proste. Dzięki temu przepisowi możesz w zupełnie inny sposób przygotować parówki lub ulubione kiełbaski.

Przepis na corn dogi. Prosty sposób na parówki
Gotowe corn dogi. (Getty Images)

Corn dogi w Polsce są mało znanym daniem. W USA jednak to bardzo popularny street food. Podawany jest najczęściej z musztardą i keczupem. Jego wykonanie w domu jest bardzo proste. Jeśli nie przepadasz za parówkami, użyj cienkich kiełbasek, a jeśli chcesz przygotować wersję wege, użyj parówek roślinnych.

Przepis na corn dogi. Potrzebne składniki:

  • 5 parówek
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 500 ml oleju do smażenia
  • potrzebne też będą: patyczki do szaszłyków

Przepis na corn dogi. Sposób wykonania:

  • Parówki wyjmij z folii i przekrój na pół
  • W misce zmiksuj obie mąki, mleko, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli na gładką masę
  • Rozgrzej na patelni olej
  • Parówki nakłuj na patyczki do szaszłyków
  • Zamocz parówkę dokładnie w cieście i smaż na głębokim oleju trzymając za patyczek do tej pory, aż ciasto będzie lekko brązowe

Corn dogi najlepiej smakują na ciepło. Podawane są zazwyczaj z keczupem i musztardą, ale sprawdzi się do nich doskonale również dip serowy.

Zobacz także: Jesień, a wraz z nią przysmaki z dyni
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić