aktualizacja 

Przepis na domowy serek topiony. To prostsze niż myślisz

1

Domowy serek topiony to świetny pomysł na pyszne śniadanie. Przygotowanie serka topionego w domu nie zajmie Ci dużo czasu, a będziesz mieć pewność, że nie ma w środku żadnych konserwantów.

Przepis na domowy serek topiony. To prostsze niż myślisz
Serek topiony to pyszna pasta, którą możesz podać z pieczywem na śniadanie. (Pexels)

Serek topiony to pyszna pasta, którą możesz podać z pieczywem na śniadanie. Przygotowanie własnoręcznie domowego serka topionego jest proste i szybkie. Serek wychodzi aksamitny i delikatny w smaku. Do serka możesz dodać ulubione dodatki.

Przepis na domowy serek topiony. Potrzebne składniki:

  • 60 g masła 82%
  • 500 g sera twarogowego półtłustego lub tłustego
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Domowy serek topiony. Sposób wykonania:

  • Twaróg rozdrobnij mikserem do gładkiej postaci
  • Wymieszaj z jajkiem, sodą i solą
  • Przełóż masę na patelnię nieprzywierającą i ciągle mieszając podgrzewaj, aby ser stał się płynny
  • Dodaj pokrojone masło i zagotuj, ciągle mieszać. Masa powinna być jednolita i gładka. Zdejmij z palnika i przez około 5 minut mieszaj, aby ser się nieco schłodził
  • Wszystko dokładnie wymieszaj tak, by nie było grudek
  • Przełóż masę do szklanego naczynia lub małych foremek i po wystudzeniu wstaw do lodówki, aby zastygł. Do masy serowej możesz dodać posiekane zioła, szynkę, grzyby lub inne ulubione przyprawy
Zobacz także: Ciasto budyniowe z brzoskwiniami
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić