o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
ESO
|

Przepis na domowy serek topiony. To prostsze niż myślisz

1
Podziel się

Domowy serek topiony to świetny pomysł na pyszne śniadanie. Przygotowanie serka topionego w domu nie zajmie Ci dużo czasu, a będziesz mieć pewność, że nie ma w środku żadnych konserwantów.

Przepis na domowy serek topiony. To prostsze niż myślisz
Serek topiony to pyszna pasta, którą możesz podać z pieczywem na śniadanie. (Pexels)
bDyCZfKd

Serek topiony to pyszna pasta, którą możesz podać z pieczywem na śniadanie. Przygotowanie własnoręcznie domowego serka topionego jest proste i szybkie. Serek wychodzi aksamitny i delikatny w smaku. Do serka możesz dodać ulubione dodatki.

Przepis na domowy serek topiony. Potrzebne składniki:

  • 60 g masła 82%
  • 500 g sera twarogowego półtłustego lub tłustego
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
bDyCZfKf

Domowy serek topiony. Sposób wykonania:

  • Twaróg rozdrobnij mikserem do gładkiej postaci
  • Wymieszaj z jajkiem, sodą i solą
  • Przełóż masę na patelnię nieprzywierającą i ciągle mieszając podgrzewaj, aby ser stał się płynny
  • Dodaj pokrojone masło i zagotuj, ciągle mieszać. Masa powinna być jednolita i gładka. Zdejmij z palnika i przez około 5 minut mieszaj, aby ser się nieco schłodził
  • Wszystko dokładnie wymieszaj tak, by nie było grudek
  • Przełóż masę do szklanego naczynia lub małych foremek i po wystudzeniu wstaw do lodówki, aby zastygł. Do masy serowej możesz dodać posiekane zioła, szynkę, grzyby lub inne ulubione przyprawy
bDyCZfKl
Zobacz także: Ciasto budyniowe z brzoskwiniami
bDyCZfKG
KOMENTARZE
(1)
wap
2 miesiące temu
to dobrze,ze tym ludziom placa za te wymyslanie bo ja w zyciu bym sie nie poswiecila,wymyslaniu serka topionego swojskiego jak boga kocham poszla,bym do skelpu i kupila kilka sztuk i zajdla,jak bym na niego ochote miala,no obiad jakis dzemik,swojski czy cos przyrzadzic to i owszem,ale zeby az tak,wydziwiac kulinarnie i wymyslac przepisy to w zyciu warszawy
Najnowsze komentarze (1)
wap
2 miesiące temu
to dobrze,ze tym ludziom placa za te wymyslanie bo ja w zyciu bym sie nie poswiecila,wymyslaniu serka topionego swojskiego jak boga kocham poszla,bym do skelpu i kupila kilka sztuk i zajdla,jak bym na niego ochote miala,no obiad jakis dzemik,swojski czy cos przyrzadzic to i owszem,ale zeby az tak,wydziwiac kulinarnie i wymyslac przepisy to w zyciu warszawy
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić