aktualizacja 

Przepis na "niebo w gębie". Połączenie jabłek i orzechów włoskich

2

Masz ochotę na coś słodkiego? Czas na "niebo w gębie". Dosłownie i w przenośni! Smakowite połączenie jabłek i orzechów włoskich doprowadzi kubki smakowe do wrzenia! O tym smaku trudno będzie zapomnieć...

Przepis na "niebo w gębie". Połączenie jabłek i orzechów włoskich
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

"Niebo w gębie" składa się z kilku warstw i każda jest obłędna! Jego wierzch stanowi polewa czekoladowa. To idealny deser po niedzielnym obiedzie. Nie czekaj i spróbuj już dziś!

"Niebo w gębie". Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła lub margaryny, zimnej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody, zimnej
  • szczypta soli
  • 800 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 paczka herbatników maślanych

"Niebo w gębie". Wykonanie:

  • Mąkę przesiej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj sól i kawałki zimnego masła, potem żółtka i wodę.
  • Zagnieć całość na ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj i umieść w formie 24x24 wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Nakłuj je widelce, a potem wsadź do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
  • Wyjmij do ostudzenia.
  • Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce.
  • Podgrzej je w rondelku z cytryną i cukrem.
  • Duś około 5 minut.
  • Następnie dodaj galaretkę i dokładnie mieszaj aż do jej rozpuszczenia.
  • Odstaw tężejącą masę do ostudzenia, a potem wyłóż ją na upieczone ciasto.
  • Wsadź do lodówki.
  • Zmiel orzechy, zalej je mlekiem i zagotuj, aż orzechy wchłoną płyn.
  • Odstaw do wystudzenia.
  • Żelatynę zalej gorącą wodą i zostaw do przestudzenia.
  • Kremówkę zmiksuj na sztywną masę, następnie dodawaj po łyżce masę orzechową, cukier puder, mleko w proszku.
  • Powoli wlej żelatynę.
  • Masę wyłóż na warstwę jabłkową i układaj na niej herbatniki jeden obok drugiego.
  • Kremówkę mocno podgrzej i dodaj kawałeczki czekolady.
  • Mieszaj do ich połączenia i jeszcze ciepłą polewą smaruj wierzch ciasta.
  • Włóż na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić