Przepis na "niebo w gębie". Połączenie jabłek i orzechów włoskich

Masz ochotę na coś słodkiego? Czas na "niebo w gębie". Dosłownie i w przenośni! Smakowite połączenie jabłek i orzechów włoskich doprowadzi kubki smakowe do wrzenia! O tym smaku trudno będzie zapomnieć...

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

"Niebo w gębie" składa się z kilku warstw i każda jest obłędna! Jego wierzch stanowi polewa czekoladowa. To idealny deser po niedzielnym obiedzie. Nie czekaj i spróbuj już dziś!

"Niebo w gębie". Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła lub margaryny, zimnej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody, zimnej
  • szczypta soli
  • 800 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 paczka herbatników maślanych

"Niebo w gębie". Wykonanie:

  • Mąkę przesiej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj sól i kawałki zimnego masła, potem żółtka i wodę.
  • Zagnieć całość na ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj i umieść w formie 24x24 wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Nakłuj je widelce, a potem wsadź do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
  • Wyjmij do ostudzenia.
  • Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce.
  • Podgrzej je w rondelku z cytryną i cukrem.
  • Duś około 5 minut.
  • Następnie dodaj galaretkę i dokładnie mieszaj aż do jej rozpuszczenia.
  • Odstaw tężejącą masę do ostudzenia, a potem wyłóż ją na upieczone ciasto.
  • Wsadź do lodówki.
  • Zmiel orzechy, zalej je mlekiem i zagotuj, aż orzechy wchłoną płyn.
  • Odstaw do wystudzenia.
  • Żelatynę zalej gorącą wodą i zostaw do przestudzenia.
  • Kremówkę zmiksuj na sztywną masę, następnie dodawaj po łyżce masę orzechową, cukier puder, mleko w proszku.
  • Powoli wlej żelatynę.
  • Masę wyłóż na warstwę jabłkową i układaj na niej herbatniki jeden obok drugiego.
  • Kremówkę mocno podgrzej i dodaj kawałeczki czekolady.
  • Mieszaj do ich połączenia i jeszcze ciepłą polewą smaruj wierzch ciasta.
  • Włóż na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok