Przepis na "niebo w gębie". Połączenie jabłek i orzechów włoskich

Masz ochotę na coś słodkiego? Czas na "niebo w gębie". Dosłownie i w przenośni! Smakowite połączenie jabłek i orzechów włoskich doprowadzi kubki smakowe do wrzenia! O tym smaku trudno będzie zapomnieć...

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

"Niebo w gębie" składa się z kilku warstw i każda jest obłędna! Jego wierzch stanowi polewa czekoladowa. To idealny deser po niedzielnym obiedzie. Nie czekaj i spróbuj już dziś!

"Niebo w gębie". Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła lub margaryny, zimnej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody, zimnej
  • szczypta soli
  • 800 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 paczka herbatników maślanych

"Niebo w gębie". Wykonanie:

  • Mąkę przesiej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj sól i kawałki zimnego masła, potem żółtka i wodę.
  • Zagnieć całość na ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj i umieść w formie 24x24 wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Nakłuj je widelce, a potem wsadź do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
  • Wyjmij do ostudzenia.
  • Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce.
  • Podgrzej je w rondelku z cytryną i cukrem.
  • Duś około 5 minut.
  • Następnie dodaj galaretkę i dokładnie mieszaj aż do jej rozpuszczenia.
  • Odstaw tężejącą masę do ostudzenia, a potem wyłóż ją na upieczone ciasto.
  • Wsadź do lodówki.
  • Zmiel orzechy, zalej je mlekiem i zagotuj, aż orzechy wchłoną płyn.
  • Odstaw do wystudzenia.
  • Żelatynę zalej gorącą wodą i zostaw do przestudzenia.
  • Kremówkę zmiksuj na sztywną masę, następnie dodawaj po łyżce masę orzechową, cukier puder, mleko w proszku.
  • Powoli wlej żelatynę.
  • Masę wyłóż na warstwę jabłkową i układaj na niej herbatniki jeden obok drugiego.
  • Kremówkę mocno podgrzej i dodaj kawałeczki czekolady.
  • Mieszaj do ich połączenia i jeszcze ciepłą polewą smaruj wierzch ciasta.
  • Włóż na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów