Przepis na pyszny, domowy chleb. Bez mąki i drożdży

4

Marzy Ci się pyszny domowy chleb? Na samą myśl o zapachu tego rarytasu cieknie Ci ślinka? Ten przepis jest łatwy i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Przekonaj się już dziś i przygotuj chleb, nie używając mąki i drożdży!

Przepis na pyszny, domowy chleb. Bez mąki i drożdży
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Domowy chleb w dzisiejszych czasach jest prawdziwym frykasem! Jego przygotowanie często wymaga długich godzin spędzonych w kuchni i pilnowania go co i rusz. Ale na szczęście ten domowy chleb przygotujesz szybko i to w dodatku bez mąki i drożdży, więc nie ma szans, żeby nie wyszedł! Świetnie smakuje zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami!

Domowy chleb bez mąki i drożdży. Składniki:

  • 1 szklanka ziaren słonecznika,
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych lub migdałów,
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 4 łyżki nasion babki płesznika,
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 350 ml wody

Domowy chleb bez mąki i drożdży. Wykonanie:

  • W elastycznej, silikonowej formie wymieszaj wszystkie suche składniki.
  • Syrop klonowy, masło i wodę wymieszaj w kubku.
  • Dodawaj stopniowo do suchych składników mieszając dokładnie - ciasto powinno być bardzo gęste.
  • Wyrównaj wierzch.
  • Odstaw na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Ciasto jest gotowe, gdy utrzymuje kształt po odsunięciu ścianek foremki.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  • Piecz chleb przez 20 minut na środkowej półce w piekarniku.
  • Następnie wyjmij z formy, umieść do góry dnem na kratce i piecz przez 30-40 minut - chleb jest gotowy, gdy popukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
  • Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić