Niemiecki klasyk na Święta. Najlepiej smakuje trzeciego dnia. Przepis

Stollen to bożonarodzeniowa strucla z Niemiec. Jest wilgotna, miękka i pełna bakalii. A skoro bakalie to samo zdrowie, stollen nie jest aż takim dietetycznym grzechem!

przpis na stollenStollen można przechowywać nawet dwa tygodnie.
Źródło zdjęć: © YouTube

Stollen to tradycyjne świąteczne ciasto prosto z niemieckich stołów. Warto jednak pokusić się o taką struclę i u nas. Jest pełna bakalii, a nie od dziś wiadomo, że są one źródłem cennych składników odżywczych. Ciasto jest wilgotne i ciężkie. Można przechowywać je owinięte w folii aluminiowej nawet 2 tygodnie. Najlepiej smakuje na drugi-trzeci dzień po upieczeniu.

Przepis na stollen. Składniki:

masa bakaliowa:

  • 250g rodzynek
  • 100g migdałów bez skórki (najlepiej siekanych)
  • 75g kandyzowanej skórki pomarańczy lub cytryny
  • 35ml rumu
  • 120ml wody
  • nasiona z laski wanilii
  • olejek aromatyczny do pieczenia
  • starka skórka z jednej pomarańczy

ciasto:

  • 30g świeżych drożdży
  • 120ml mleka
  • 300g mąki pszennej
  • 100g masy marcepanowej
  • 100g masła
  • 15g cukru
  • żółtko
  • szczypta soli

Przepis na stollen. Wykonanie:

  • Wszystkie składniki na masę bakaliową wymieszaj razem, przykryj folią spożywczą i zostaw na 24 godziny
  • 150g mąki przesiej do większej miski, dodaj cukier, 60ml zimnego mleka i pokruszone drożdże, zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość
  • Po tym czasie dodaj resztę mąki i mleka, żółtko i szczyptę soli, zagnieć ponownie
  • Marcepan zetrzyj na tarce, dodaj do ciasta razem z pokrojonym na kawałki masłem i ponownie wyrabiaj
  • Do powstałego ciasta dodaj masę bakaliową, wyrabiaj do połączenia się składników
  • Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia
  • Uformuj struclę i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Piecz ok 40-50 minut w temperaturze 180 stopni

Stollen najlepiej będzie smakować z cukrem. Po upieczeniu można ciasto posmarować obficie masłem i posypać cukrem pudrem, doskonale sprawdzi się też wersja cukru z cynamonem. O ile ciasto jest gotowe do jedzenia od razu po upieczeniu, tak najlepiej jest zostawić je na dwa dni. Wtedy ma najlepszą strukturę i smak.

Smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Jej łzy widział cały świat. "Głęboko mną to wstrząsnęło"
Jej łzy widział cały świat. "Głęboko mną to wstrząsnęło"