Przepis na szarlotkę w słoiku. Doskonały deser do jesiennej kawy

9

Szarlotki w słoiku to świetny pomysł na niecodzienne podanie ciasta. Doskonały deser do jesiennej kawy, który nie tylko wygląda, ale przede wszystkim smakuje.

Przepis na szarlotkę w słoiku. Doskonały deser do jesiennej kawy
Szarlotki w słoiku. (YouTube)

Szarlotki w słoiku to super pomysł na imprezę, ale i nie tylko. Świetnie sprawdzą się jako deser do jesiennej kawy czy jako słodka przekąska "na czarną godzinę". Pamiętaj, by do pieczenia użyć słoiczków do tego przeznaczonych. Możesz też użyć miseczek z tworzywa żaroodpornego takich, jak do crème brûlée.

Przepis na szarlotkę w słoiku. Składniki:

  • 100 g zimnego masła
  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 5 większych jabłek
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • cynamon

Przepis na szarlotkę w słoiku. Wykonanie:

  • Białka oddziel od żółtek
  • Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj mąkę, cukier puder, sól i żółtka
  • Zagnieć gładkie ciasto, zawiń w folię i odstaw do lodówki
  • Gdy ciasto się chłodzi, obierz jabłka i pokrój w małą kosteczkę
  • Jabłka podsmaż chwilę na patelni, dodaj cukier brązowy, cynamon i 1/3 szklanki wody
  • Gotuj często mieszając do postania musu
  • Przygotuj słoiczki, które nadają się do pieczenia
  • Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm, wytnij z niego kółka, które zmieszczą się do słoiczka
  • Ubij białka z odrobiną cukru pudru na sztywną masę
  • Na dnie słoiczka połóż jabłka, później kawałek ciasta, jabłka, ubite białko i na koniec znowu ciasto
  • Piecz ok. 45 min w temp. 180 stopni
  • Podawaj z cukrem pudrem, lodami lub z karmelem
Zobacz także: Kolorowa sałatka z cukinii na zimę do słoików. Przepis jest banalny
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić