Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na upalne dni. Orzeźwiający chłodnik z malinami

1

Lato w pełni, świeci słońce, a dla wielu trwają również długo wyczekiwane wakacje. Warto jednak pamiętać o pełnowartościowych posiłkach. Jednym z nich może być... chłodnik na słodko, z malinami. Ten przepis sprawdzi się nawet dla najbardziej wymagających smakoszy. Pyszne danie posmakuje również dzieciom.

Przepis na upalne dni. Orzeźwiający chłodnik z malinami
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

W upalne dni nie chce Ci się jeść? To zupełnie normalne. Warto jednak pamiętać, że pomijanie posiłków może być szkodliwe dla zdrowia, a pełnowartościowa i zbilansowana dieta jest podstawą dobrego funkcjonowania.

Właśnie dlatego dobrze jest postawić na orzeźwiające dania. Jednym z nich jest chłodnik z malinami. Ta wyjątkowa zupa nie tylko dostarczy dużej ilości witamin, ale również sprawi, że nie będzie Ci tak gorąco. Same korzyści!

Chłodnik z malinami. Potrzebne składniki

  • buraki - 1 pęczek
  • czerwony ocet winny - 3 łyżki
  • cukier - 3 czubate łyżki
  • woda - 100 ml
  • maliny - 1/2 pojemniczka
  • ogórki małosolne - 4 średnie
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • jogurt naturalny - 700 ml
  • maślanka - 300 ml
  • koperek
  • sól i pieprz
  • twaróg - 2 łyżki
  • olej lniany - 1 łyżka

Chłodnik z malinami. Sposób przygotowania

  • Gotujemy buraki w posłodzonej i posolonej wodzie (możemy je także upiec – lekko podlać wodą, przykryć formą spożywczą, piec do miękkości w temperaturze 170 stopni).
  • Buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
  • Starte zalewamy octem i odstawiamy.
  • Cukier rozpuszczamy w wodzie i na małym ogniu redukujemy do konsystencji syropu.
  • Dodajemy maliny, trzymamy na ogniu 3 minuty, a następnie miksujemy i przecieramy przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek.
  • Kilka łyżek przecieru zostawiamy do dekoracji, pozostałą część dodajemy do buraków i mieszamy.
  • Ogórki i rzodkiewki ścieramy w całości na tarce o grubych oczkach.
  • Dodajemy jogurt, maślankę, buraki i posiekamy koper (zostawiamy trochę do dekoracji).
  • Doprawiamy i dokładnie mieszamy.
  • Schładzamy.


Danie serwujemy z pokruszonym serem, kapką oleju lnianego oraz koperkiem. Życzymy smacznego!

Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Niemoralny proceder za rosyjskim frontem. Kobiety zarabiają fortunę. Jest haczyk
Rosjanie werbują zagranicznych studentów. W ramach praktyk - montaż dronów
Hiszpanie chwalą Polskę. "Wypełnia próżnię pozostawioną przez Francję i Niemcy"
Premier Gruzji: los prezydentki Zurabiszwili jest tragiczny
Bodnar ostro o Romanowskim. "Najlepsze podsumowanie roku rządów"
Polska gospodarzem mistrzostw Europy w piłce ręcznej. "To wielkie wyróżnienie"
Porównał Lewandowskiego do Bońka i wybrał. "To najlepszy polski piłkarz"
Duda bliski dołączenia do MKOI. Boniek: "Skandaliczna decyzja"
Pomimo protestów Gruzja ma nowego prezydenta. Został nim Micheil Kawelaszwili
Para prezydencka wspiera "Szlachetną Paczkę". Oto co Dudowie kupili 7-osobowej rodzinie
Burza wokół Litwinki. Uderzyła w Rosję. Natychmiastowa reakcja
Psycholog: przemoc w rodzinie dotyka wszystkich i nie jest zależna od płci
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić