o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
NM
|

Przepis na ziemniaki z ogniska z masłem czosnkowym. Rewelacyjne połączenie

8
Podziel się

Pieczone ziemniaki to najprostszy i jednocześnie najpopularniejszy dodatek do mięs podczas wieczornego grillowania. Jak jednak przyrządzić je, aby wyszły idealne? Postępuj według tego prostego przepisu. Sekretem jest masło czosnkowe.

Przepis na ziemniaki z ogniska z masłem czosnkowym. Rewelacyjne połączenie
Ziemniaki z ogniska. (Wikimedia Commons, Silar)
bErnoILF

Ziemniaki z ogniska to nie to samo, co "ziemniaki z grilla". Różnica polega na tym, że ziemniaki z grilla przygotowujemy, kładąc pokrojone bulwy bezpośrednio na ruszcie. Natomiast ziemniaki z ogniska, jak sama nazwa wskazuje, kładziemy prosto do ogniska, pomiędzy żarzący się węgiel lub kawałki drewna. Wielu amatorów potrawy wskazuje, że tak przygotowane ziemniaki smakują o wiele lepiej.

Przepis na ziemniaki z ogniska. Potrzebne składniki

  • Jedna kostka masło
  • 6 ząbków czosnku
  • Sól
  • Ziemniaki (zdecydowanie najlepiej młode)
bErnoILH
Zobacz także: Pannukakku - prosty przepis na fińskie naleśniki

Przepis na ziemniaki z ogniska. Sposób przygotowania

  • Na początek rozpal ognisko. Poczekaj, aż spora część węgla lub drewna spali się niemal na popiół. Spód ogniska powinien też wyraźnie się żarzyć.
  • W międzyczasie wyjmij z lodówki kostkę masła.
  • Teraz umyj ziemniaki pod bieżącą wodą. Jeśli są mocno ubrudzone ziemią, delikatnie wyczyść je gąbką lub szczoteczką.
  • Nie obieraj ziemniaków ze skórki! Ziemniaki z ogniska najlepiej smakują upieczone w mundurkach. Owiń więc całe ziemniaki folią aluminiową, a następnie włóż je do ogniska.
  • Odczekaj teraz około 40-50 minut.
  • Teraz gdy ziemniaki się pieką, wróć do masła. Kostka, która wcześniej leżała poza lodówką powinna być już miękka.
  • Włóż masło do miski.
  • Obierz ząbki czosnku i zmiksuj je w blenderze. Możesz też po prostu pokroić je bardzo drobno. Zanim je pokroisz, rozgnieć je nożem, aby wypuściły soki.
  • Dodaj czosnek do masła i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dodaj łyżkę soli.
  • Włóż wszystko do lodówki, aby czosnek "przeszedł" masło. Co najmniej na około 30 minut.
  • Jeśli od czasu włożenia ziemniaków do ogniska minęło 50 minut - wyjmij je.
  • Przekrój bulwy na pół i sprawdź, czy są ugotowane w środku.
  • Wierzch ziemniaków może być nieco przypalony - nie jedz go. Zjedz łyżką sam środek ziemniaka, wyskrobując ugotowane części.
  • Zanim jednak zabierzesz się do jedzenia, do środka ziemniaka dodaj łyżkę wcześniej przygotowanego masła czosnkowego. Niebo w gębie!

Ziemniaki możesz także udekorować dodatkowo majerankiem lub tymiankiem.

bErnoILN
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bErnoIMi
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(8)
Cham
11 miesięcy temu
Hahaha...Już lecę przed blok rozpalać ognisko jeszcze do tego kulig zorganizuje będzie lepiej smakować.
Faaaaz
11 miesięcy temu
To chyba raczej ziemniaki z aluminium a nie z ogniska.
Julia
11 miesięcy temu
No szok. Przepis na ziemniaki z ogniska...naprawde brak Wam tematów
bErnoIMj
oburzony
11 miesięcy temu
Polska język trudna język...
drwal
11 miesięcy temu
ziemniaki mozemy upiec : na grilu cale oczywiście, w piekarniku, w prodiżu, w piecu chlebowym, i w ognisku. pieczenie w ognisku polega na tym ze drewno musi sie przepalić a ziemniaki pieczemy w popiele wymieszanym z żerem a nie na ognisku.
💩💩💩
11 miesięcy temu
💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩
Andrzej
11 miesięcy temu
Nie jedz tego spieczonego. Hahaha Kto to pisał. Hahaha
Ona
11 miesięcy temu
Ameryki nie odkryli tym przepisem
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić