Ryba po japońsku. Doskonała na Boże Narodzenie

6

Jeśli chcesz urozmaicić swoje święta Bożego Narodzenia, to koniecznie przygotuj rybę po japońsku. Szybki i łatwy przepis na pewno zachwyci twoją rodzinę. Sprawdzi się szczególnie dla osób, które lubią ostrzejsze dania.

Ryba po japońsku. Doskonała na Boże Narodzenie
Ryba po japońsku. (Pexels)

Ryba po japońsku jest pyszna i łatwa do wykonania. Chociaż nazwa brzmi egzotycznie to składniki do jej wykonania dostaniesz w każdym sklepie. To nie tylko pomysł na obiad, ale także na Boże Narodzenie. Można ją podawać na ciepło i na zimno.

Ryba po japońsku. Potrzebne składniki:

  • 1 kg filetów rybnych (miruna, dorsz, mintaj)
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 4 cebule
  • 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 6 łyżek octu
  • 8 łyżek ketchupu
  • 5 łyżek cukru
  • łyżka soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Ryba po japońsku. Sposób przygotowania:

  • filety pokrój na mniejsze kawałki, przypraw i obtocz w mące. Następnie usmaż na złoty kolor
  • cebulę pokrój na drobno i podsmaż
  • paprykę i ogórki pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do cebuli. Duś przez około 10 minut
  • w misce wymieszaj koncentrat pomidorowy, wodę, olej, ocet, ketchup, cukier, sól i paprykę słodką
  • zalewę wlej do warzyw. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj
  • w naczyniu układaj na przemian usmażone kawałki ryby i sosu z warzywami
  • ryba po japońsku może być podawana od razu na ciepło lub dobrze schłodzona
Zobacz także: Pieczone jabłka z cynamonem i miodem. Pyszny i prosty deser na Boże Narodzenie
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić