Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|
aktualizacja

Ryba po toruńsku a'la Magda Gessler. Przepis, który smakuje też dzieciom

6
Podziel się:

Magdy Gessler nikomu przedstawiać nie trzeba. I nic dziwnego - dania polskiej toprestauratorki smakują wyśmienicie. Jeśli szukacie inspiracji na przygotowanie ryby, to przepis na wersję toruńską sprawdzi się idealnie. Nie tylko na wielkanocnym stole.

Ryba po toruńsku a'la Magda Gessler. Przepis, który smakuje też dzieciom
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ryba po toruńsku a'la Magda Gessler? To już brzmi dobrze! Ale świetnego smaku nie trzeba nikomu udowadniać. Jest dość szybka i łatwa w przygotowaniu, a w dodatku polubią się z nią nawet dzieci. To ten rodzaj przepisu, który sprawdzi się zarówno na Wielkanoc jak i niedzielny obiad. Nie ma na co czekać, przetestuj już dziś!

Ryba po toruńsku a'la Magda Gessler. Składniki:

  • 1 ryba słodkowodna o wadze od 1,5 kg do 2 kg (może być szczupak, okoń, troć, sandacz, 2 pstrągi ew. karp)
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebulka obrana i opalona nad ogniem
  • 1 listek ziela angielskiego
  • 5 całych ziaren pieprzu
  • 5 całych ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • sól
  • 250 ml piwa (najlepiej ciemnego)
  • 100 g piernika (lub pierniczków bez lukru)
  • 2 łyżki płatków migdałowych lub całych migdałów bez skórki ew. kilka orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła

Ryba po toruńsku a'la Magdy Gessler. Wykonanie:

  • Włoszczyznę myjemy i obieramy i gotujemy do miękkości z solą, pieprzem, zielem angielskim i imbirem. Jarzyny wyjmujemy z wywaru.
  • Rybę sprawiamy i ewentualnie odfiletowujemy (odfiletowana będzie łatwiejsza do jedzenia, ale też będzie mniej efektownie wyglądać na półmisku).
  • Wkładamy rybę brytfanki, zalewamy wywarem i gotujemy na niedużym ogniu, aż będzie miękka. 
  • Przekładamy rybę na półmisek ostrożnie, żeby się nie rozpadła. Można ją wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, żeby zachowała ciepło.
  • Wywar miksujemy z pokruszonym piernikiem, dodajemy piwo. Gotujemy na małym ogniu. Dorzucamy obrane migdały i rodzynki. Płyn musi częściowo odparować, by powstał gęsty sos.
  • Dodajemy sól, pieprzem i gałkę muszkatołową, miód i masło.
  • Przed podaniem rybę kroimy ostrym nożem na porcje. Podajemy rybę na półmisku polaną sosem. Na wierzch nakładamy orzechy włoskie lub migdały.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(6)
Koneser smaku
3 miesiące temu
Przepis Magdy judzie weejść do jej knajpy i wyżygać danie, To co ona podaje nie podał bym w jadłodajni dla bezdomnych za darmo
Lewak
3 miesiące temu
Z ryb to lubię-- Branie i oczywiście duże Sumy. Najlepiej zapakowane w kopertę.
Gość
3 miesiące temu
Przepis Magdy - nie trujcie ludzi. :)
Końradzio
3 miesiące temu
""Ryba po toruńsku a'la"" --czyżby,przepis podawało radio ojca ojców, głównego guru ePiSKKopatu z miasta Torunia?a to co tutaj podajecie jest tylko przedrukowane?
Santorini
3 miesiące temu
Ocknijcie się pismaki. Komu chcecie się przypodobać? Chyba braciszkowi. Przepisy znane od kilkudziesięciu lat i stosowane przez większość. Tu naraz po Majdanch, Małyszach i innych tego pokroju lansujecie wulgarną, bezczelną, chytrą i podłą krowę, która się kreuje na gwiazdę. Krótka nóżka 🤣
Drwal
3 miesiące temu
Z ryb to ja najlepiej lubie walenie
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić