aktualizacja 

Ryba po toruńsku a'la Magda Gessler. Przepis, który smakuje też dzieciom

8

Magdy Gessler nikomu przedstawiać nie trzeba. I nic dziwnego - dania polskiej toprestauratorki smakują wyśmienicie. Jeśli szukacie inspiracji na przygotowanie ryby, to przepis na wersję toruńską sprawdzi się idealnie. Nie tylko na wielkanocnym stole.

Ryba po toruńsku a'la Magda Gessler. Przepis, który smakuje też dzieciom
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ryba po toruńsku a'la Magda Gessler? To już brzmi dobrze! Ale świetnego smaku nie trzeba nikomu udowadniać. Jest dość szybka i łatwa w przygotowaniu, a w dodatku polubią się z nią nawet dzieci. To ten rodzaj przepisu, który sprawdzi się zarówno na Wielkanoc jak i niedzielny obiad. Nie ma na co czekać, przetestuj już dziś!

Ryba po toruńsku a'la Magda Gessler. Składniki:

  • 1 ryba słodkowodna o wadze od 1,5 kg do 2 kg (może być szczupak, okoń, troć, sandacz, 2 pstrągi ew. karp)
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebulka obrana i opalona nad ogniem
  • 1 listek ziela angielskiego
  • 5 całych ziaren pieprzu
  • 5 całych ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • sól
  • 250 ml piwa (najlepiej ciemnego)
  • 100 g piernika (lub pierniczków bez lukru)
  • 2 łyżki płatków migdałowych lub całych migdałów bez skórki ew. kilka orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła

Ryba po toruńsku a'la Magdy Gessler. Wykonanie:

  • Włoszczyznę myjemy i obieramy i gotujemy do miękkości z solą, pieprzem, zielem angielskim i imbirem. Jarzyny wyjmujemy z wywaru.
  • Rybę sprawiamy i ewentualnie odfiletowujemy (odfiletowana będzie łatwiejsza do jedzenia, ale też będzie mniej efektownie wyglądać na półmisku).
  • Wkładamy rybę brytfanki, zalewamy wywarem i gotujemy na niedużym ogniu, aż będzie miękka. 
  • Przekładamy rybę na półmisek ostrożnie, żeby się nie rozpadła. Można ją wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, żeby zachowała ciepło.
  • Wywar miksujemy z pokruszonym piernikiem, dodajemy piwo. Gotujemy na małym ogniu. Dorzucamy obrane migdały i rodzynki. Płyn musi częściowo odparować, by powstał gęsty sos.
  • Dodajemy sól, pieprzem i gałkę muszkatołową, miód i masło.
  • Przed podaniem rybę kroimy ostrym nożem na porcje. Podajemy rybę na półmisku polaną sosem. Na wierzch nakładamy orzechy włoskie lub migdały.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić