Słodkie racuchy za małe pieniądze. Ten przepis ma prawie 100 lat!

2

Na co dzień placki z ziemniaków kojarzą nam się wyłącznie z samymi plackami ziemniaczanymi, serwowanymi najczęściej na słono. W szkolnych stołówkach i barach mlecznych można było je zamówić w towarzystwie cukru i kwaśnej śmietany. Jednak ten przepis pokazuje, że placki z ziemniaków mogą wyglądać zupełnie inaczej.

Słodkie racuchy za małe pieniądze. Ten przepis ma prawie 100 lat!
Zrobisz je z ziemniaków, ale to nie placki tylko racuszki! (Pixabay)

Racuszki z gotowanych ziemniaków przede wszystkim są delikatniejsze ze względu na odpowiednie rozdrobnienie ziemniaków. Nie musimy ich trzeć, jak w przypadku placków ziemniaczanych. Do tego możemy je serwować zarówno na słodko, jak i na słono. W czasach międzywojennych ziemniaki były powszechnie dostępne i dania z ich użyciem przygotowywała każda gospodyni, która dbała o domowy budżet. Ponieważ było to warzywo, podobnie jak obecnie, stosunkowo tanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Obłędna zupa gyros. Treściwa i bardzo rozgrzewająca

Racuszki z gotowanych ziemniaków - składniki:

  • 5 ugotowanych ziemniaków (wybierz odmianę o zwartej konsystencji),
  • łyżka masła,
  • łyżka gęstej śmietany,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • smalec do smażenia

Racuszki z gotowanych ziemniaków - sposób przygotowania:

  • Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
  • Oddzielamy żółtka od białek.
  • 2 łyżki masła ucieramy dokładnie z żółtkami i cukrem. Dodajemy łyżkę śmietany. Mieszamy i dodajemy pianę z białek.
  • Kładziemy łyżką na rozgrzany na patelni smalec. Smażymy z dwóch stron aż się zarumienią.
  • Układamy racuchy na półmisku, posypujemy grubo cukrem i podajemy z kwaśną śmietaną

i gotowe! Jeśli jesteście fanami słonej kuchni - zamiast śmietany i cukru wybierzcie swój ulubiony sos. Istnieje też inna alternatywa, chociaż nieco bardziej pracochłonna: w momencie robienia ciasta na racuchy dodajecie do niego uprzednio podsmażone na patelni cebulkę i boczek. To będzie bardzo sycące, ale też zdecydowanie bardziej kaloryczne danie.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić