Specjał zza wschodniej granicy. Przepis na deruny, czyli ukraińskie placki ziemniaczane

Deruny, czyli ukraińskie placki ziemniaczane, to jedno z najpopularniejszych dań u naszych wschodnich sąsiadów. Deruny od polskich placków różnią się m.in. sposobem podania. Są jednak niezwykle efektowne i nieziemsko smaczne. Zobaczcie, jak je przygotować!

Specjał zza wschodniej granicy. Przepis na deruny, czyli ukraińskie placki ziemniaczane
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ukraińskie placki ziemniaczane jada się na śniadanie, obiad lub jako przekąskę. Ta odsłona wyśmienitego dania schodzi z talerzy jak świeże bułeczki. Dlatego uprzedzamy... Lepiej od razu przygotuj więcej smakowitych derunów!

Ukraińskie placki ziemniaczane. Składniki na deruny

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Ukraińskie placki ziemniaczane. Jak przygotować deruny?

  • Na tarce o małych oczkach należy zetrzeć wcześniej obrane ziemniaki.
  • Po odsączeniu wody dodajemy do nich startą cebulę, jajko oraz mąkę.
  • Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Placki smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.  
  • W Polsce placki ziemniaczane są podawane z kleksem kwaśnej śmietany, natomiast w Ukrainie usmażone deruny częściej smaruje się śmietaną i twarogiem, układa warstwami w glinianym garnku oraz zapieka w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
  • Ser można również zastąpić grzybami duszonymi w śmietanie.

Tak przygotowane deruny ucieszą podniebienia wszystkich smakoszy!

Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić