Stary trik baristów. Jeden składnik w kawie zmienia wszystko

8

Choć za smakiem kawy nie wszyscy przepadają to napój, którego atutem jest kofeina. Szczególnie zimą, gdy brakuje nam energii, skuszą się na kawę nawet ci, którzy za nią nie przepadają. Jest sposób na przyrządzenie jej tak, by smakowała lepiej, niż zwykle.

Stary trik baristów. Jeden składnik w kawie zmienia wszystko
Jeden składnik w kawie może zmienić cały jej smak. (Getty Images)

Jedni bez kawy nie potrafią przeżyć dnia, inni nie mogą jej przełknąć. Jednak nawet ci mogą się na nią skusić, gdy brakuje energii i sił do pracy. Tajemniczym składnikiem, który może zmienić smak kawy jest sól. To stary trik baristów, który pozwala na zabicie specyficznej goryczki.

Choć ten sposób przygotowania kawy nie jest popularny w Polsce, są kraje, gdzie sól w kawie jest standardem taki, jak u nas cukier. Tak właśnie pije się kawę w Turcji, czy krajach skandynawskich. Sposobów na jej przygotowanie jest wiele. Jedni dodają sól przed zaparzeniem, inni po. My mamy przepis na kawę, jaką pijają Tajwańczycy. To prawdziwy hit!

Kawa z solą. Potrzebne składniki:

  • ulubiona kawa (parzona, rozpuszczalna się nie nada)
  • śmietanka 30 proc
  • mleko
  • szczypta soli

Kawa z solą. Wykonanie:

  • Kawę zaparz tak, jak zazwyczaj, najlepiej sprawdzi się jednak ta zrobiona w kawiarce lub przez przelew
  • Śmietankę ubij ze szczyptą soli
  • Do kawy dodaj odrobinę mleka, a na wierzch ubitą wcześniej śmietankę
  • Przed wypiciem całość wymieszaj
Zobacz także: Nutka karmelu pod pieczoną skorupką. Pycha!
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić